Tangot tapetilla

Ajankohtaista

Tangon Sävellys- ja sanoituskilpailun vuoden 2022 voittajatango on valittu


08.07.2022

Kilpailun voitti Eija Hinkkalan ja Arja Korisevan sanoittama ja Pertti Jalosen säveltämä ’Etten kuollut turhaan’ -kappale. Dramaattinen tango saa ensiesityksensä huomenna Seinäjoen Tangomarkkinoiden Laulukilpailun finaalissa Teemu Roivaisen esittämänä.

 

Tänä vuonna Tangon sävellys-ja sanoituskilpailuun osallistui yhteensä 113 uutta tangoa, joista kilpailutuomaristossa istuneet Eija Kantola (Tangokuningatar 1992), Marja Ollakka (Radio Pooki) ja Jonna Kärkkäinen (laulaja, lauluntekijä) valitsivat voittajan pelkästään kappaleita arvioiden, biisin tekijät eivät olleet tuomariston tiedossa. Voittajaksi valikoitui Eija Hinkkalan, Pertti Jalosen ja Arja Korisevan Etten kuollut turhaan -tango. Sama kolmikko oli mukana myös viime vuoden voittajatangossa. Vuoden 2021 voittajatango Mitä todella? on Pertti Jalosen sävellys ja Eija Hinkkalan sanoitus, ja tangon ensiesitys kuultiin Arja Korisevan tulkitsemana.

 

-Etten kuollut turhaan – tango syntyi tiimityönä. Lähdimme liikkeelle ihan tyhjästä, ajatuksena että haluaisimme tehdä väkevän tangon. Olimme varanneet biisin säveltämiseen ja sanoittamiseen kaksi päivää ja yhden yön, jotka vietimme Pertin kotistudiossa. Tunnelma oli ihanan välitön, lempeä ja leppeä. Oli mahtavaa saada keskittyä vain tekemiseen, ja biisin tekstit ja sävel syntyivät ihanasti käsi kädessä. Koen, että tiiminä tuimme hyvin toisiamme. Eijan kanssa oli ihana sanoittaa, kun hänellä on sekä tekstitys että tekniikka niin hyvin hallussa. Minä sain pulppuilla ja rönsyillä ideoita. Pertti haki biisiin tunnelmaa ja rakennetta sitä mukaa kun sanoitus eteni, ja toisin päin. Tämä on meidän ensimmäinen yhteisbiisi, mutta toivon ettei viimeinen. Olen valtavan onnellinen, että ensimmäinen ikinä sanoittamani tango kiiri voittoon. Olin pakahtua onnesta, sillä onhan tangolla ollut valtavan suuri merkitys urallani kaiken kaikkiaan, Arja Koriseva kertoo.

 

-Lähtökohtanamme oli, että haluamme tehdä rumankauniin ja voimallisen tangon. Lähdimme kehittämään sanoitusta varten taustatarinaa, joka antaisi kehykset kappaleen tekstille. Kävimme paljon keskusteluita, jotka päätyivät lopulta ihan filosofointiin. Keskusteluiden pohjalta syntyi riipivä rakkaustarina tunteiden tuskasta, kun toinen osapuoli ei olekaan rakastanut samalla tavoin kuin itse. Arja oli mahtava sanoittajapartneri, sillä hän puhui paljon ja heitteli ideoita sumeilematta. Halusimme molemmat, että tunteiden tuskan lisäksi mukana kulkisi valo ja toivo. Myös se, että kaikesta voi oppia. Etten kuollut turhaan -laini nousi jostain intuitiivisesti ikään kuin tuon oppimisajatuksen kiteytymänä, ja sen ympärille tarina sitten rakentuikin, Eija Hinkkala jatkaa.

 

-Etten kuollut turhaan syntyi trendikkäästi biisileiri-muotoisena yhteistyönä, mikä oli minulle tekotapana ensimmäinen laatuaan. Mutta tähän se sopi, meillä oli mukavaa yhdessä tekemistä, mikä ruokki koko prosessia. Eija istui läppäri sylissä ja kirjasi ideoita ylös. Arja oli tehnyt lattioille tyynyistä oman pesän, ja kutoi sukkia koko biisin syntyprosessin läpi. Itse istuin pianon ääressä ja sävelsin biisiä sitä mukaa kun sanoitus eteni. Hain melodiaa ja tunnelmaa. Sydämeni sykkii musikaalimusiikin äärellä, koska tunnelma niissä on usein niin voimakas. Halusin voimakasta tunnelmaa myös tähän biisiin, ja mielestäni onnistuimme hienosti, kertoo myös viime vuoden voittajatangon säveltänyt Pertti Jalonen, jonka musiikkihistoriaan kuuluu myös Arja Korisevan yhtyeen kapellimestarina toimiminen sekä muutaman Arjan levyn tuottaminen.

 

Seinäjoen Tangomarkkinat Oy sekä Tango- ja Viihdemusiikin Edistämisyhdistys ry ovat järjestäneet Tangon Sävellys- ja sanoituskilpailun jo ensimmäisestä Tangomarkkinat-vuodesta 1985 lähtien. Kaikille avoimen sävellys- ja sanoituskilpailun tarkoituksena on löytää uusia tangosävellyksiä- ja tekstejä, edistää tangomusiikkia ja nostaa uusia tekijöitä tangomusiikin pariin.

 

Kilpailu on vuosien saatossa tuottanut monia tangohittejä, mm. Rannalla, Yön kuningatar, Mun aika mennä on, Rakastan rakastan rakastan, Taivas salamoi, Raju rakastaja, Lady like, Sua kaipaan, Kiivas ja kaunis, Rakkaus riepottaa sekä monia muita. Katso kaikki voittajatangot täältä.


Takaisin uutisiin

Yhteistyössä

 

Mainostoimisto Semio | Webio julkaisujärjestelmä