Tangot tapetilla

Ajankohtaista

Tangon Sävellys- ja sanoituskilpailun voittajatango valittu


18.08.2021

Tango kuullaan Arja Korisevan tulkitsemana Kuninkaallisessa konsertissa 26.10.


Tangon sävellys- ja sanoituskilpailun 2021 voittajatangoksi on valittu tango ”Mitä todella?”. Teoksen takaa löytyvät pitkän linjan musiikintekijät, sanoittaja Eija Hinkkala ja säveltäjä Pertti Jalonen.

 

”Mitä todella?” tangon ensiesitys kuullaan Kuninkaallisessa konsertissa tiistaina 26.10. Järvenpää-talossa. Tangon konsertissa tulkitsee Arja Koriseva ja Taisto Lunkan tango-orkesteri. AlfaTV taltioi tilaisuuden.

 

Kilpailutuomaristossa istuivat tänä vuonna Jonna Pirttijoki (harmonikkataiteilija, soitonopettaja, musiikintekijä), Tarja Närhi (musiikkitoimittaja, Yle), Teemu Roivainen (Tangokuningas 2014) sekä Tero Hautamäki (päätoimittaja, Epari).

Tuomaristo valitsi voittokappaleen yhteensä 198 uuden tangon joukosta.

 

Kappale parisuhteen peruskysymysten äärellä

”Tangohenget puhuttelivat minua kevättalvella 2020. Tuli pakahduttava tarve kirjoittaa väkevää tangolyriikkaa. Tekstissä kuvasin parisuhdetta, jossa kaikki on kumppanin mielestä ilmeisen hyvin, mutta toinen kaipaa sitä, että molemmilla olisi turva ja rohkeutta tuntea ja näyttää kaikkia tunteitaan, paljastaa haavansa, kertoa toiveistaan, tarpeistaan ja odotuksistaan ja olla toiselle sieluun asti totta. Kahden ihmisen kaunista ja syvää kohtaamista”, sanoittaja Eija Hinkkala kuvailee.

 

”Pertti on supertaitava ja herkkä aistimaan kulloinkin kirjoittamani tunteen, tunnelman, rytmiikan ja oikeanlaiset painotukset, joten kysyin, josko hän inspiroituisi säveltämään tango-tekstini”, hän jatkaa.

 

”Kevättalvella 2020 keskustelimme ensin minkä tyylistä tuotosta alamme tekemään. Päätettiin mennä teksti edellä, eli Eija kirjoittaa ensin tekstin, johon mietin sävelet kohdalleen. Eijan tekstit ovat aina erittäin musikaalisia, niistä löytyy sävelrytmi erittäin helposti, mikä nopeuttaa itse säveltämistä”, säveltäjä Pertti Jalonen kertoo.

 

”Katson omia sävellyksiäni aina kokonaisuuksina jossa tunnelma on äärimmäisen tärkeä. Sovitukselliset ja tuotannolliset ratkaisut syntyivät tässä tangossa säveltämisen ohessa, koska ne aina niin voimakkaasti vaikuttavat toisiinsa. Tämän tangon tulkitsijaksi saimme upean Arja Korisevan. Pääsemme kuulemaan laulua varmasti hänen keikoillaan”, hän jatkaa.
 
”Rakastuin lähtemättömästi heti, kun kuulin lopputuloksen. Kun muutama viikko sitten kuulin, että kilpailun tuomaritkin olivat vähintäänkin ihastuneet, koin kokovartaloväristyksiä ja kiljuin onnesta. En voisi kiitollisempi olla”, Eija kertoo.


”Musiikki on aina aikansa kuva. On hienoa että tämä kilpailu järjestetään, jotta uusia, tässä päivässä kiinni olevia tangoja syntyy. Sävelkieli ja tarinat muuttuvat vuosien saatossa, siksi on hyvä pitää tangokulttuuria hengissä. Upeiden, tuttujen klassikoiden sekaan mahtuu aina uusia tangoja, jotka puhuttelevat tämän päivän ihmisiä”, Pertti kertoo.

 

Kilpailusta

Seinäjoen Tangomarkkinat Oy sekä Tango- ja Viihdemusiikin Edistämisyhdistys ry ovat järjestäneet jo ensimmäisestä Tangomarkkinat-vuodesta 1985 lähtien Tangon Sävellys- ja sanoituskilpailun. Kilpailu on avoin kaikille. Sävellys- ja sanoituskilpailun tarkoituksena on löytää uusia tangosävellyksiä- ja tekstejä, edistää tangomusiikkia ja nostaa uusia tekijöitä tangomusiikin pariin.

 

Kilpailu on vuosien saatossa tuottanut monia tangohittejä, mm. Rannalla, Yön kuningatar, Mun aika mennä on, Rakastan rakastan rakastan, Taivas salamoi, Raju rakastaja, Lady like, Sua kaipaan, Kiivas ja kaunis, Rakkaus riepottaa sekä monia muita.

 

Kilpailua ei järjestetty vuonna 2020 koronapandemian vuoksi. Tänä vuonna muut Tangomarkkinoiden perinteiset tapahtumat ja kilpailut jouduttiin niin ikään myös perumaan, mutta Tangon Sävellys- ja sanoituskilpailu päätettiin järjestää.

 

Lisätiedot kilpailusta

https://www.tangomarkkinat.fi/kilpailut/savellys-ja-sanoituskilpailu/

 

Lisätiedot

Pasi Ojala
toimitusjohtajaSeinäjoen

Tangomarkkinat Oy

p. 044 7309 255
pasi.ojala@tangomarkkinat.fi

 

www.tangomarkkinat.fi
www.facebook.com/seinajoentangomarkkinat
www.instagram.com/tangomarkkinat


Takaisin uutisiin

Yhteistyössä

Mainostoimisto Semio | Webio julkaisujärjestelmä