Tangorakkautta, ainutlaatuista tunnelmaa ja uudistuksia Tangolaulukilpailussa

Posted on

– Tunnelmat Tangomarkkinoiden tiedotustilaisuudessa torstaina 11.7.2019

Seinäjoen Tangomarkkinoiden tiedotustilaisuudessa käy iloinen kuhina torstaiaamuna 11.7.2019, kun Tangolaulukilpailun finalistit ja tuomaristo valmistautuvat Finaalin Karsintaan. Tänä vuonna kilpailun kulkua on uudistettu ja Kisa-Areenan yleisöllä on suuri rooli Tangokuninkaallisten valinnassa.

Kuningatar Finalistit valmiina iltaan

Tangolaulukilpailun Kuningatar Finalistit ovat kaikki kokeneita esiintyjiä. Jokaisella on keikkakokemusta erilaisista kokoonpanoista ja ympäristöistä, ja osa on ollut mukana Tangomarkkinoilla aikaisemminkin. Suomen Tangopääkaupungin tunnelma ja kilpailun huuma kuitenkin yllättävät kilpailijat ainutlaatuisella vetovoimallaan.

Yli kolmekymmentä vuotta freelance-laulajana työskennellyt Pirjo Aittomäki on mukana kilpailussa ensimmäistä kertaa. Helsinkiläiselle Aittomäelle kaikki on ollut tähän mennessä uutta. Tapahtuma on näyttäytynyt paikan päällä myös aivan eri tavalla kuin kotisohvalta seuratessa.

”Televisiosta välittyy noin kymmenen prosenttia kaikesta. Tehdään hyvä konsertti yleisölle Areenalla ja kotona!” Aittomäki lupaa.

Mervi Kovero puolestaan on mukana Tangolaulukilpailun loppumittelöissä kolmatta kertaa. Teatteria harrastava porvoolainen on keikkaillut vuodesta 2012 lähtien. Kovero odottaa iltaa rauhallisissa tunnelmissa.

”Aamu on ollut yllättävän rento, vaikka on tärkeä päivä ja ilta tulossa.”

Myös Jyväskyläläinen Ailamari Vehviläinen on osallistunut kilpailuun aikaisemmin. Hänellä on pitkä kokemus musiikin parista erilaisista kokoonpanoista. Tangomarkkinat kuitenkin yllättävät ainutlaatuisella tunnelmallaan ja yleisön vastaanotolla.

”Täällä on hirvittävä määrä lämpöä. Rakkauden hyöky valtaa, kun nousee lavalle.” Vehviläinen kuvailee taianomaisia hetkiä estradilla.

Kilpailun kuopus, 18-vuotias Silla Pöyry, on saapunut Seinäjoelle Lappeenrannasta. Tanssilavoilla ja kirkkokonserteissa Eino Grönin kanssa yli viisi vuotta esiintynyt Pöyry on kilpailussa mukana ensimmäistä kertaa.

”Olen uutena Tangomarkkinoilla, mutta onneksi täällä ohjeistetaan hyvin. Odotan iltaa innolla!”

Paikallista väriä kilpailussa edustaa seinäjokelainen Pirita Niemenmaa, joka on keikkaillut vuodesta 2004 lähtien.

”Iso suosio ja huikea aplodien määrä Paviljongissa yllättivät!” Niemenmaa iloitsee avajaispäivän esiintymisestä Tangomarkkinoilla.

Vuodesta 2011 asti tanssimusiikin parissa toiminut raisiolainen Rosa Salmi-Narmala on myös ensimmäistä kertaa Tangolaulukilpailun finaalissa. Hän on yllättynyt siitä, kuinka iso joukko ihmisiä on tekemässä Tangomarkkinoita.

”Yllätyin, miten iso tiimi on tapahtuman takana. Tunteet ovat olleet unenkaltaiset viimeiset seitsemän viikkoa. Odotan innolla iltaa!”

Tangoa sydämet täynnä

Kuningatar Finalistien tapaan Tangokuninkaan kruunusta kilpaileva viisikko on aistinut yleisön lämpimän suhtautumisen kilpailijoihin. Tangomarkkinoilla yleisö on lähellä ja seuraa tiivisti kilpailijoiden esiintymisiä. Viiden velikullan joukko vannoo tangorakkauden nimeen.

Nokialainen Pasi Kivimäki on viihtynyt Tangomarkkinoilla mainiosti. Kokeneella laulajalla on takanaan klassinen laulututkinto ja runsaasti keikkoja. Tangomarkkinoilla tunnelma on kuitenkin erityisen sähköinen.

”Tapahtuma on täynnä tangorakkautta. Täällä on mahtavat puitteet esiintyä! Eilen oli kadut täynnä ihmisiä.” kuvailee Kivimäki avajaispäivän yleisöryntäystä.

Ensimmäistä kertaa kilpailussa mukana oleva, laulun lisäksi pianon taitava, Johannes Vatjus kertoo selvinneensä alkujännityksestä. Haapavedeltä kotoisin oleva Vatjus on yllättynyt yleisön välittömästä suhtautumisesta esiintyjiin.

”Yleisön ilmapiiri on kannustava kilpailijoita kohtaan ja palautetta annetaan.” Vatjus kehuu tangokansan vastaanottoa.

Kuopiolainen Jarno Itkonen on ollut Tangomarkkinoilla edellisen kerran vuonna 2006. Vuosien varrella tapahtuma on hioutunut ja kilpailijat valmennetaan toden teolla Tangokuninkaan pestiä varten.

”Tunnelmat ovat katossa, tangoa on sydän ja sielu täynnä. Työn tekemisen määrä on nykyään suurempi. Pääsee tekemään ja toteuttamaan itseään!” vuodesta 2006 asti levyttänyt Itkonen kertoo.

Nummelasta saapunut Juha Pirinen on toiminut musiikin parissa tangosta heviin. Tangolaulukilpailussa hän ei ole ollut aikaisemmin mukana.

”Olen ensimmäistä kertaa elämässäni Seinäjoella, ja onnellinen, että olen päässyt näin pitkälle. Isolle ihmismäärälle on hieno laulaa!” Pirinen iloitsee.

Nurmeksessa asuva Mika Mäkkeli on yllättynyt Tangomarkkinoilla vallitsevasta lämmöstä ja läheisyydestä. Yli kaksikymmentä vuotta esiintynyt Mäkkeli on valmiina illan koitokseen.

”Eilinen oli sanoinkuvaamaton. Odotan tätä iltaa ja haluan antaa itsestäni kaiken irti.”

Tuomaristolla haastava tehtävä

Tangomarkkinoiden tuomaristolla on luvassa haastava tehtävä, sillä Tangolaulukilpailun finalistit ovat tänä vuonna erittäin tasaväkisiä. Tuomaristolta ei kuitenkaan ammattitaitoa puutu, sillä tuomaristossa istuvat vuoden 1995 Tangokuningas ja iskelmäviihteen kestosuosikki Jari Sillanpää, kansanedustaja ja laulaja Kike Elomaa, musiikkitoimittaja Tarja Närhi sekä CatCat-duosta tuttu laulupedagogi ja laulaja Katja Kätkä. Tuomariston puheenjohtajana toimii Seinäjoen Tangomarkkinoiden taiteellinen johtaja Martti Haapamäki.

”Jokainen tuomari tuo oman panoksensa kilpailuun. Persoonat tulevat esiin kilpailun viimeisillä kiivaimmilla hetkillä. Tähän asti on ollut sopuisaa.” Haapamäki kommentoi hyväntuulisen tuomariston työskentelyä.

Musiikkitoimittaja Tarja Närhi on mukana tuomaristossa kolmatta vuotta. Hän tietää, kuinka herkkä asia tuomarointi Tangolaulukilpailussa on.

”Tämä on syvästi tunteisiin menevä asia, kun ollaan tekemisissä ihmisten kanssa, jotka haaveilevat artistin urasta. Teemme töitä, jotta löydämme artisteja, jotka pitävät elävää tanssilavakulttuuria pystyssä.” Närhi kuvailee haastavaa tehtävää.

Kilpailussa haastetta lisää se, että monet 1950–60-luvun nuotit ovat ainoastaan paperilla, joten kappaleiden sävellajien muuttaminen ei välttämättä onnistu suurelta orkesterilta suoraan lennosta. Tästä syystä osalle laulajista saattaa osua kohdalle kappale, jonka sävellaji ei ole välttämättä luontevin mahdollinen omalle lauluäänelle. Pitkän linjan suosikkiartisti Jari Sillanpää tuntee tämän haasteen.

”Täällä on ihania sovituksia, jotka pitäisi saada digitalisoitua, sillä nyt partituuri määrittää laulajaa, vaikka asian pitäisi olla toisin päin. Ihmiset huomaavat haasteet laulun vaikeutena.” Sillanpää kertoo.

Ensimmäistä kertaa tuomaristossa oleva Kike Elomaa on seurannut Tangomarkkinoita koko 35 vuoden ajan. Hän arvostaa suuresti tanssilavakulttuuria ja suomalaista tangoa.

”Olen iloinen ja kiitollinen, että minua pyydettiin mukaan. On ollut hienoa seurata kilpailijoiden kehitystä alkukarsinnoista asti. Kaikki ovat kehittyneet lyhyessä ajassa paljon, eikä kilpailijoiden välillä ole suuria eroja.”

Myös Katja Kätkä on seurannut Tangomarkkinoita pitkään. Hän keskittyy laulajien ääneen ja persoonaan.

”Äänen täytyy kestää, ja täytyy olla sellainen persoona, joka tulee bändien kanssa toimeen ja ottaa ihmiset huomioon.” Kätkä kuvailee tangokuninkaallisten vaatimuksia.

Uudistuksia Tangolaulukilpailun Finaalissa

Tänä vuonna molemmat Tangokuninkaalliset valitaan samana iltana. Viime vuosina toinen kuninkaallinen on valittu jo torstaina. Uutuutena on myös Finaalin Karsinnan yleisöäänestys.

”Tämä on perinteinen tapa, ja tarjoaa mahdollisuuden muuttaa tapahtumaa, sillä tässä tavassa yleisöäänestys on luontaisempaa. Palaute on ollut tähän mennessä positiivista.” Martti Haapamäki kertoo.

Tämän illan Finaalin Karsinnasta lauantaina järjestettävään Finaaliin etenee yleisöäänestyksen perusteella kolme Tangokuningattaren ja kolme Tangokuninkaan kruunusta kilpailevaa. Yleisöäänestykseen voivat osallistua Seinäjoen Kisa-Areenalla paikan päällä olevat katsojat.

”Olemme halunneet antaa areenan yleisölle jotain ekstraa. On eri asia katsoa tapahtumaa paikan päällä kuin televisiosta. Tangoyleisön ydinporukka on paikalla areenalla ja heidän asiantuntemuksensa riittää. Vaikka yleisö tekee valinnan, teemme silti saman työn kuin jos itse valitsisimme. Tämä auttaa prosessoimaan lauantaita varten, kun haemme yhteistä näkemystä.” Haapamäki kertoo.

Teksti: Sami Skantsi

Seinäjoen Tangomarkkinat – 35-v. juhlavuosi 10.–14.7.2019