Tangon voima sytytti Kisa-Areenan

Posted on

– Raportti Tangolaulukilpailun Finaalin Karsinnasta torstaina 11.7.2019

Seinäjoen Tangomarkkinoilla koettiin jännittäviä hetkiä, kun Tangolaulukilpailun Finaalin Karsinta käynnistyi Kisa-Areenalla torstaina 11.7.2019. Tänä vuonna kilpailua on uudistettu yhdistämällä molempien Tangokuninkaallisten kruunaaminen samalle illalle. Lauantaina järjestettävään Finaaliin jatkoi torstain Finaalin Karsinnasta kolme Tangokuningas- ja kolme Tangokuningatar-kokelasta.

Kilpailun jännitettä on tänä vuonna lisätty myös tarjoamalla Kisa-Areenan yleisölle mahdollisuus valita jatkoon pääsevät kilpailijat. Tunnelma areenalla olikin erityisen sähköinen Tangokuningas-duo Jukka Hallikaisen ja Marko Maunukselan virittäessä runsaslukuista tangoyleisöä iltaa varten.

Finaalin Karsinta käynnistyi legendaarisen La Cumparsitan kajahtaessa ilmoille yleisön taputtaessa rytmikkäästi tahtia. Illan musiikista vastasi 50-henkinen orkesteri, jossa voimansa yhdistivät sinfoniaorkesteri Collegium Musicum Turku ja Taisto Lunkan Tango-orkesteri. Konsertin kapellimestarina toimi Satu Simola.

Alkutahtien jälkeen kuultiin viime vuosien suosikkikappale Tango kuuluu kaikille, jonka tahtiin estradille nousivat kaikki yksitoista Tangolaulukilpailun finalistia. Kilpailijoiden lisäksi illan juontajat Lola Odusoga ja Ismo Jokinen tanssahtelivat lavalle.

”Vuodet vierivät, mutta tänne Tangoille saapuminen on kuin kotiin tulisi – perhe vaan kasvaa vuosi vuodelta!” Jokinen hehkutti tapahtuman tunnelmaa.

Odusoga ja Jokinen esittelivät Kisa-Areenan yleisölle illan kilpailijat – tosin tangon ystävien reaktioista päätellen karismaattiset kisaajat olivatkin jo tuttuja aikaisemmin Tangoviikolla kuultujen esiintymisten perusteella. Kilpailijoiden lisäksi orkesteri, kapellimestari ja arvovaltainen tuomaristo tehtiin tutuksi yleisölle.

Tänä vuonna tuomariston muodostavat vuoden 1995 Tangokuningas ja iskelmäviihteen kestosuosikki Jari Sillanpää, kansanedustaja ja laulaja Kike Elomaa, musiikkitoimittaja Tarja Närhi sekä CatCat-duosta tuttu laulupedagogi ja laulaja Katja Kätkä. Tuomariston puheenjohtajana toimii Seinäjoen Tangomarkkinoiden taiteellinen johtaja Martti Haapamäki.

Tangolaulukilpailussa on perinteisesti nähty monenlaisten musiikin taitureiden lisäksi myös ajankohtaisia poliitikkoja. Tänä iltana Finaalin Karsinnan juhlapuhujana lavalle astui opetusministeri, kansanedustaja ja Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson, joka puhui tarkkaavaisesti kuunnelleelle yleisölle valtioiden ja kulttuurien rajat ylittävästä tangosta, lavatanssien terveysvaikutuksista sekä talkootyön merkityksestä suomalaisille kesätapahtumille. Kehut sai myös ansaitusti myös 35-vuotisjuhlaansa viettävät Tangomarkkinat.

”Suomi on kesätapahtumien luvattu maa ja Seinäjoen Tangomarkkinat kuuluu ehdottomasti kesätapahtumien kuninkaallisiin.”

Juhlapuheen jälkeen yleisölle tarjoiltiin Tangolaulukilpailun loppumittelöistä pois jättäytyneen Dong-Hoon Hanin videotervehdys. ”Hanski” toivotti yleisölle hyvää kesää, ja yleisö yltyi raikuviin aplodeihin.

Kuningatar Finalistit avasivat tunteikkaan illan

Kilpailu käynnistyi raisiolaisen Rosa Salmi-Narmalan tyylikkäällä tulkinnalla Evert Tauben ja Reino Helismaan klassikkotangosta Rakkaani.

”Tuntui kuin näkisi jotain unta.” kommentoi Salmi-Narmala esityksen jälkeen kulunutta Tangoviikkoa.

Toisena yleisölle esiintyi seinäjokelainen Pirita Niemenaa. Suomen Tangopääkaupungin kasvatti esitti kauniin version Jarmo Tinkisen ja Jiri Nikkisen kappaleesta Myrskyöinä.

”Ihan mielettömän suuri orkesteri on takana ja tämä yleisö – ihanaa!” hehkutti Niemenmaa ainutlaatuista hetkeä.

Seuraavana oli vuorossa Lappeenrannasta kotoisin oleva Silla Pöyry. Kilpailun kuopus tulkitsi tunteikkaasti Veikko Juntusen tangon Ruusunoksa ja kyyhkynen.

”Alttoviulu on matkannut minun kanssani jo kymmenen vuotta, ja matkaa yhäkin.” kommentoi Pöyry soitinvalintaansa parhaaksi tunteiden tulkiksi.

Neljäntenä kilpailijana estradille nousi Helsinkiläinen Pirjo Aittomäki. René Roulette’n ja Reino Helismaan Kylmät huulet värjäytyivät tangonpunaisiksi Aittomäen käsittelyssä.

”Vuoden 1995 Tangokuninkaan poikkeuksellisen vivahteikas ääni ja syvä tulkinta tekee poikeuksellisen vaikutuksen.” vastasi Aittomäki kysymykseen suosikkitangokuninkaallisestaan.

Aittomäen jälkeen jyväskyläläinen Ailamari Vehviläinen hurmasi yleisön tangolla On siellä armain, joka on lähtöisin Arvo Koskimaan ja Jouko Kukkosen kynästä.

Esityksen jälkeen juontaja Jokinen pyysi Vehviläistä lähettämään terveisiä musiikkiuraansa vaikuttaneille vanhemmilleen. Tähän Vehviläinen vastasi liikuttuneena ”Kiitos.” käsillään kameralle sydänmerkkiä näyttäen.

Tangokuningatar-kilpailun ensimmäisen kierroksen päätti Tango Illusion, jonka tulkitsi vahvasti porvoolainen Mervi Kovero. Kappaleen ovat kirjoittaneet Erwin Hentschel ja Tapio Kullervo Lahtinen.

”Hetki on ihan mielettömän hieno, ja toivoisin, että yhteinen musiikki- ja laulumatka jatkuu vielä vuosia eteenpäin!” lähetti Kovero terveiset yleisölle.

Tasaväkisen kierroksen jälkeen tuomaristo antoi palautteensa ja evästyksensä kuudelle hurmaavalle kilpailijalle.

”Kaikki naiset loistivat. Olemme seuranneet kilpailijoita nyt kaksi kuukautta, ja he puhkesivat tänään kukkaan, joka ainoa. Voimme olla luottavaisin mielin. Mitä tahansa yleisö valitsee, se on oikein.” kommentoi Kike Elomaa finalistikuusikkoa.

’Nämä olivat kaikki sillä tavalla hyviä esityksiä, että kaikki ansaitsisivat paikan lauantain finaalissa.” Lisäsi Martti Haapamäki.

Tangokuningas-kokelaat jatkoivat tangohuumaa

Pienen tauon jälkeen juontajat Odusoga ja Jokinen avasivat kilpailun toisen kierroksen, jossa Tangokuninkaan kruunusta kilpaileva viisikko esitteli taitojaan Kisa-Areenan yleisölle. Ensimmäisenä vuorossa oli nurmeslaisen Mika Mäkkelin kohtalokas tulkinta Joel Herron’n, Frank Sinatran ja Jack Wolfin säveltämästä sekä Sauvo Puhtilan sanoittamasta tangosta Tuhon tietä kuljen.

”Ei ainakaan tuhon tie, vaan onnellinen tie.” toivoi Mäkkeli jatkoltaan Tangomarkkinoilla.

Seuraavaksi yleisölle esitti Nuoruuden tangon nokialainen Pasi Kivimäki. Tapani Kansan klassikkokappale huumasi areenan yleisön tangon valtaan. Esityksen jälkeen Odusoga tiedustelu Kivimäeltä hänen nuorekkuutensa salaisuutta.

”Olisikohan hymy ja pilke silmäkulmassa.” Kivimäki vastasi.

Kolmantena estradille nousi Haapavedeltä kotoisin oleva Johannes Vatjus, joka tulkitsi voimakkaasti José Belmonten ja Sauvo Puhtilan tangon Suudelma.

”Mieletön yleisö ja kaikki tämä ihana, mitä täällä tapahtuu.” kommentoi Vatjus kokemuksiaan Tangomarkkinoilla.

Seuraavan vuorossa ollut kuopiolainen Jarno Itkonen esitti K. Twomeyn, B. Weismanin ja F. Wisen säveltämän ja Sauvo Puhtilan sanoittaman tangon Kuinka saatoitkaan. Tulkinta vetosi yleisöön täydellä voimalla. Itkonen on Tangoprinssi vuodelta 2006.

Odusogan tiedustellessa syytä lähteä kilpailuun uudelleen Itkonen vastasi ”Totta kai ikuinen kysymys, kuinka olisi käynyt, jos olisi lähtenyt kisaan uudelleen.”

Tangokuninkaan kruunusta kilpailevista jäljellä oli enää nummelalainen Juha Pirinen, joka kajautti areenan täydeltä tangoklassikon Mustasukkaisuutta. Legendaarisen kappaleen on säveltänyt Jacob Gade ja sanoittanut Tapio Kullervo Lahtinen.

”Olen oppinut sen, että jos asiat näyttävät vaikeilta tai pelottavilta, ja kun menee niitä kohti, huomaa, etteivät ne olekaan niin pelottavia.” kertoi Pirinen kasvamisestaan kilpailun aikana.

Kierroksen jälkeen tuomaristo antoi palautteensa kilpailijoiden esityksistä.

Eivät olleet mitään helppoja tangoja. En haluaisi olla tuomareiden housuissa.” kommentoi Katja Kätkä leikkisästi.

”Sikahyviä, tässä on vaan ihana istua ja nauttia!” kuvaili Jari Sillapää tulevien kollegojensa laulutaitoja.

”Monenlaisia tangohartioita lavalla.” viittasi Tarja Närhi Irwin Goodmanin kappaleeseen Tango Kauhajoen Kasinolla.

Tangojännitys tiivistyy

Tangolaulukilpailun kokelaiden esiintymisten jälkeen Seinäjoen Kisa-Areenalla alkoi tunnelma muuttua entistä kihelmöivämmäksi, sillä yleisöäänestyksen oli aika alkaa. Jokaisella areenan yleisössä olevalla oli mahdollisuus äänestää tekstiviestillä yhtä Kuningas- ja yhtä Kuningatar-kokelasta.

Äänestyksen aikana Lola Odusoga haastatteli vuoden 2004 Tangokuningas Tommi Soidinmäkeä, joka kertoi yleisölle uudesta vaatemallistostaan ja tämän vuoden Tangokuninkaallisille luovutettavista koruista, jotka hän on itse suunnitellut. Soidinmäen kruunaamisesta tulee tänä vuonna 15 vuotta.

”Matkalla Seinäjoelle olin herkillä fiiliksillä ja näytin bändin pojille vuoden 2004 vetoja videoilta. Taisi siinä silmät kostua.” kuvaili Soidinmäki tunnelmiaan Tangomarkkinoilla.

Äänestyksen saapuessa päätökseensä koko kansan supersuosikki ja Tangolaulukilpailun tuomariston jäsen Jari Sillanpää ihastutti lauluäänellään Kisa-Areenan yleisöä. Vuonna 1995 Tangokuninkaaksi kruunattu Sillanpää esitti mestarilliseen tyyliinsä koskettavan kappaleen Kulku ihmisen.

”Mikä käsinkosketeltava herkkyys ja läsnäolo.” kuvaili Odusoga Sillanpään herkkää tulkintaa.

Sillanpään esityksen päätyttyä oli aika julkistaa yleisön valinnan jatkoon päässeistä kilpailijoista. Viralliseksi valvojaksi lavalle saapui vuoden 2018 Tangokuningas Jarno Kokko. Seinäjoen Tangomarkkinat Oy:n hallituksen jäsen Markku Koski toimi jatkoon päässeiden onnittelijana.

Kutkuttava tunnelma kohosi ylimmilleen, kun julkistettiin Tangokuningattaren kruunua kohti jatkavat kolme kilpailijaa: Pirita Niemenmaa, Silla Pöyry ja Mervi Kovero. Julkistusten jälkeen yleisö repesi valtaviin aplodeihin ja hurrauksiin.

Seuraavaksi oli jatkavien Tangokuningas Finalistien julkistuksen aika. Viralliseksi valvojaksi lavalle saapui vuoden 2018 Tangokuningatar Saana Sassali. Tasaväkisen kilpailun päätteeksi lauantaina Kisa-Areenalla nähdään: Pasi Kivimäki, Johannes Vatjus ja Juha Pirinen.

Yleisön raikuvien aplodien saattelemana jatkoon päässyt kuusikko järisytti Seinäjoen maaperää ikonisella tangolla La Cumparsita eli Hiljaa yössä. Tällä karisman ja tangoäänen määrällä lauantain Finaalista on tuleva taianomainen, satumainen ja tangontäyteinen!

Teksti: Sami Skantsi

Seinäjoen Tangomarkkinat – 35-v. juhlavuosi 10.–14.7.2019