taru_piira

Tangomarkkinoiden Sävellys- ja sanoituskilpailun voittaja on julkistettu

Posted on

Tangomarkkinoiden Sävellys- ja sanoituskilpailun voittaja julkistettiin tänään torstaiaamuna. Voittajakappaleen ”Elämälle” on tehnyt asikkalalainen Taru Piira.

Vahvan klassisen musiikkikoulutustaustan omaava Piira viimeistelee tällä hetkellä maisteriopintojaan Sibelius-Akatemiassa, ja on aktiivisesti esiintyvä muusikko. Hänen pääinstrumenttinsa on viulu, mutta hän esiintyy paljon myös pianon äärellä ja laulaen.

”Vaikka minulla onkin pitkä historia eri musiikki-instituutioissa, toimin erittäin paljon kevyemmän ja viihteellisemmän musiikin parissa.  Esiinnyn paljon eri yhtyeitten ja artistien seurassa, ja olen itse asiassa pitänyt juuri välivuoden opiskeluista suuren työmäärän vuoksi. Teen keikkoja hyvin vaihtelevissa yhteyksissä. Viime kesänä olin esiintymässä Kiuruveden Iskelmäviikoilla, mutta yhtä mielelläni esiinnyn ihan perhejuhlissakin”, Piira kertoo.

Säveltäminen ja sanoittaminen on kulkenut käsi kädessä nelivuotiaana esiintymisen aloittaneen Piiran matkassa, ja tuotantoa onkin ehtinyt jo syntymään runsaasti. Pääasiassa viihdemusiikkia säveltävä Piira kertoo kappaleittensa rakentumisesta seuraavaa:

”Usein syntyy ensimmäiseksi melodia. Kokeilen eri vaihtoehtoja monta kertaa, ja luonnostelen kappaletta pianon kanssa sekä laulaen. Tutkailen kappaletta eri näkökulmista ja parantelen. Sopiva mieliala ja tunne pitää olla siellä pohjalla.”

Piira kuvailee voittokappaleen syntyä ja tematiikkaa yksityiskohtaisesti:

”Tässäkin syntyi ensimmäiseksi melodia. Mietin pitkään mitkä asiat ovat arvokkaita elämässä, ja sitten tajusin, että elämä itsessään ja kiitollisuus sitä kohtaan voisi olla sopivin teema. Tykkään liikkua luonnossa, ja kävelyllä tuli mieleen, että aiheet sopivat myös Suomi100-teemaan. Kappaleen aiheita ovat muun muassa rakkaus, aito välittäminen, ja se, että keskeneräisyys voi olla myös osa elämää ja että sekin voi olla kaunista. Tässä on paljon elämän isoja asioita. Toisaalta rakensin kappaleen myös siltä pohjalta, että se koskettaisi ihmisiä yleisellä tasolla. Toivon muidenkin saavan näkökulmaa ja samaistumispintaa yleisten teemojen ja tunteiden kautta.”

Piira kertoo seuranneensa Tangomarkkinoita aktiivisesti vuosien ajan vähintään television välityksellä. Hän on myös osallistunut sävellys- ja sanoituskilpailuun nuorempana.

Vuoden 2017 kilpailuun sävelletty ”Elämälle”-kappale kuullaan tänään ensimmäistä kertaa Tangokuningatar Finaalissa tangokuningatarehdokkaiden esittämänä, Alfa TV:n suorassa lähetyksessä. Kappale tullaan kuulemaan myös tänään kruunattavan Tangokuningattaren pitkäsoitolla.

’”Kun kuulin kilpailuvoitosta, olin hyvin otettu. Musiikki on aina ollut voima ilossa sekä surussa ja näin ollen iso osa minua. Siksi olen kiitollinen tästä tunnustuksesta, jota saan pitkästä työstäni. Tämä voitto on minulle kannustus tekemään lisää ja se motivoi suunnattomasti. Uni ei meinannut tulla illalla, kun odotan niin paljon sovituksen ja tulkintojen kuulemista. Epäilen, että saattaa tulla tippa linssiin kun kuulen valmiit esitykset.”

Kilpailun tuomariston puheenjohtajana toimii Sony Musicin toimitusjohtaja Wemppa Koivumäki ja sen muina jäseninä ovat Tangolaulukilpailun kapellimestari ja säveltäjä-tuottaja Mika Toivanen, Ylen radiokanavien soundipäällikkö Jorma Hietamäki sekä 10-vuotista Tangokuningatarvuottaan juhliva Jenna Bågeberg.

”Saimme tuomariston muiden jäsenien kanssa muistaakseni 104 tangoa kuultavaksi muistitikulla. Jokainen kuunteli ja pisteytti ne yksikseen. Siitä potista löytyi lopullinen 12 kappaleen kärki. Mukana oli paljon hyviä ja laadukkaita tangoja. Hiljalleen sieltä erottautui helmiä, ja lopulta myös se kirkkain timantti”, Bågeberg kertoo kappaleen valintaprosessista.

Valinta ei Bågebergin mukaan ollut helppo, vaikka valintakriteerit kirkastuivatkin lukuisten kuuntelutuntien myötä.

”Voiton ratkaisi puhtaasti kappale itsessään. Sen sävellys ja sanotus. Saamamme demo-äänitteet olivat laadultaan hyvin vaihtelevia, mutta siitä piti pystyä erottamaan hyvä biisi huonon tallenteen alta. Voittajakappale on todella hieno biisi, ei se muuten olisi voittanutkaan.”

Suomalaisen energiayhtiö Vapo Oy:n sidosryhmäjohtaja Janne Sankelo kertoo yhtiön tukevan mielellään kilpailun voittajia:

”Yrityksemme liikeidean tavoin sävellys- ja sanoituskilpailu on hyvä tapa jalostaa kotimaisia raaka-aineita. Hienoa, että markkinat elää ajassa ja tekee uusia tuotteita käyttöön. Meille on kunnia-asia tukea kotimaista kulttuuria, ja tästäkin voitosta on kolmentuhannen euron rahapalkinto tiedossa.”

Seinäjoen Tangomarkkinat Oy sekä Tango- ja Viihdemusiikin Edistämisyhdistys ry ovat järjestäneet jo ensimmäisestä Tangomarkkinat-vuodesta 1985 lähtien Tangon Sävellys- ja sanoituskilpailun. Kilpailu on avoin kaikille. Sävellys- ja sanoituskilpailun tarkoituksena on löytää uusia tangosävellyksiä- ja tekstejä, edistää tangomusiikkia ja nostaa uusia tekijöitä tangomusiikin pariin.

Kilpailusta on noussut vuosien saatossa useita tangohittejä, kuten Rannalla, Yön kuningatar, Taivas salamoi, Mun aika mennä on, Raju rakastaja ja Lady like.

Seinäjoen Tangomarkkinat 5. – 9.7.2017
– Tangokuningatar Finaali 6.7.
– Tango Finlandia – juhlakonsertti 7.7.
– Tangokuningas Finaali 8.7.

(Teksti: Janne Merisaari)