Tangomarkkinoiden kansainväliset vieraat tuovat palan Etelä-Amerikkaa Seinäjoelle

Posted on

Tango on vahva osa suomalaista identiteettiä, ja Seinäjoen Tangomarkkinat tunnetaan erityisesti kotimaisen tangon lippulaivana. Tapahtumaan kuitenkin kuuluu olennaisena osana myös kansainvälisten tuulahdusten tuominen pohjolan perukoille.

Tämänkesäiset artistivieraat saapuvat kaukaa Etelä-Amerikan Uruguaysta. Monimuotoisesti musiikkia opiskellut laulajatar Gabriela Morgare menetti aikoinaan sydämensä tangolle, ja on keskittynyt siihen täysipainoisesti jo parinkymmenen vuoden ajan. Morgaren artistiparina Seinäjoella nähdään kitaristi ja soitonopettaja Carlos Gómez.

Laajan musiikkitaustan omaava Gómez on vieraillut Seinäjoella toisen kokoonpanon jäsenenä jo vuonna 2014, mutta Morgarelle Suomen-vierailu on ensimmäinen.

”Tangomarkkinat on todella hieno tapahtuma ja on ollut hienoa seurata, miten festivaali järjestetään Suomessa,” useilla kansainvälisillä areenoilla kiertänyt Morgare hehkuttaa.

”Tulin erittäin mielelläni uudelleen Seinäjoelle, sillä täällä kaikki järjestelyt toimivat moitteettomasti,” Gómez komppaa vieressä.

Selvästi asiantuntevat muusikot imevät innoissaan vaikutteita suomalaisesta tangokulttuurista.

”Musiikki heijastaa aina esittäjiensä kautta paikallista kulttuuria. Etelä-Amerikkalaisessa tangossa sanoilla on voimakas merkitys, ja siksi olisikin mukava ymmärtää paremmin suomalaisten tangojen sanoituksia. Teksti on voimakas lähtökohta tulkinnalla,” Morgare pohtii.

”Onneksi meillä on mukanamme illan Tangokuningas Finaali-esityksessämme suomalainen huippubasisti Hannu Rantanen, joka on auttanut meitä paljon tuntemuksemme syventämisessä paikalliseen tangokulttuuriin liittyen, Gómez jatkaa. Täkäläisestä tangosta kuulee hyvin vaikutteita myös muista paikallisista musiikkilajeista.”

Parivaljakko on harjoitustensa lomassa ehtinyt kiertämään myös kaduilla, ja he kertovat pitävänsä Seinäjokea erittäin kauniina kaupunkina. Erityisen vaikutuksen heihin on tehnyt yleisön vahva osallistuminen ja läsnäolo tapahtumiin muutenkin kuin vain passiivisina kuulijoina.

Myös Suomen luonto ja ilmasto herättää artisteissa niin ihastusta kuin pientä hämmennystäkin.

”Asumme itse aurinkoisessa maassa, mutta täällä oleva valoisuus yöllä ihmetyttää ja ihastuttaa kauneudellaan – siitäkin huolimatta, että yöunet tahtovat jäädä turhan lyhyiksi,” Morgare naurahtaa.

Tarkemmat taiteilijaesittelyt sekä artistien esiintymisajat Tangoviikolla löydät osoitteesta:

http://www.tangomarkkinat.fi/artisti/gabriela-morgare-carlos-gomez/

(teksti ja haastattelut: Janne Merisaari)

• Seinäjoen Tangomarkkinat – Meidän Tango 11. – 15.7.2018

– to 12.7. Tangokuningas Finaali
– pe 13.7. Meidän Tango -konsertti
– la 14.7. Tangokuningatar Finaali

www.facebook.com/seinajoentangomarkkinat
www.alfatv.fi / www.permanto.fi / www.jarviradio.fi / www.tiketti.fi

Lisätiedot:

Martti Haapamäki
taiteellinen johtaja, Tangolaulukilpailun tuomariston pj.
martti.haapamaki@seinajoki.fi
p. 0500 562 794

Kalle Lähdesmäki
hallituksen puheenjohtaja
kallejohannes.lahdesmaki@gmail.com
p. 0500 363 126