Tangolaulukilpailun tuomaristo haastavan valinnan edessä

Posted on

– Raportti tiedotustilaisuudesta torstaina 12.7.

Seinäjoen Tangomarkkinoilla käydään tällä viikolla Tangolaulukilpailun jännittävät Finaalit. Tangokuningattaren kruunusta kilpaillaan lauantaina 14.7., ja tänään torstaina 12.7. ratkeaa, kuka kantaa Tangokuninkaan kruunua tulevan vuoden.

Voittajat valitsee viisihenkinen tuomaristo, jonka muodostavat vuonna 1993 Tangoprinsessaksi kruunattu suosikkilaulaja Heidi Kyrö, 30-vuotista Tangokuningasvuottaan juhliva Kari Piironen, säveltäjä-muusikko-levytuottaja Esa Nieminen, musiikkitoimittaja Tarja Närhi sekä tuomariston puheenjohtaja Martti Haapamäki. Tuomaristo odottaa tiukkaa kilpailua.

”Tuomariston toiminta on lähtenyt hyvin käyntiin. Illalla tehdään yhteinen valinta, vaikka kyseessä ei ole aivan yksimielinen tuomaristo. Jokaisella on vahvat mielipiteet ja myös perustelut,” Martti Haapamäki kertoo.

Toista vuotta tuomarina oleva Tarja Närhi on ollut aikaisemmin Seinäjoen Tangomarkkinoilla toimittajana 20 vuoden ajan.

”Tämä on mielenkiintoinen kilpailu, jossa laulajien erot tulevat tyylistä, nyansseista ja persoonasta. Esiintyjien valmius tulee työn kautta kentällä, ja meidän pitäisi nähdä heidän potentiaalinsa,” kertoo Tarja Närhi tuomariston haastavasta valinnasta.

Tangolaulukilpailu ja alan vaatimukset ovat muuttuneet vuosien saatossa. Tangokuninkaallisten on hallittava laaja paletti monenlaista osaamista, sillä Tangokuningas ja Tangokuningatar ovat kokonaisvaltaisia työtehtäviä.

”Kun minut valittiin Tangokuninkaaksi 30 vuotta sitten, ei tarvinnut juuri osata juontaa. Kysymys oli vain laulamisesta, ja koko karuselli pyöri laulukilpailun ympärillä,” vuonna 1988 kruunattu Kari Piironen kuvailee Tangomarkkinoiden alkuvuosia.

Tangolaulukilpailun juhlavat finaalit käydään Seinäjoen Kisa-Areenalla, mutta kilpailijoiden suorituksia ja toimintaa arvioidaan myös monien muiden esiintymisten ja haastattelujen kautta. Heidi Kyrö on kaikkien aikojen nuorin Tangofinalisti. Hän sijoittui Tangolaulukilpailussa toiselle sijalle 15-vuotiaana vuonna 1993.

”Valaisevaa on nähdä, että on eri asia laulaa areenalla kuin Tangokadulla. Kilpailussa katsotaan, pärjääkö molemmissa. Eri ympäristöissä esiintyjällä olla voi eri persoona,” Heidi Kyrö valottaa arviointiprosessia.

Esa Niemisellä on tänä vuonna kolmas peräkkäinen vuosi Tangolaulukilpailun tuomaristossa. Hän katsoo esiintyjiä erityisesti äänilevyteollisuuden näkökulmasta.

”Ei ole automaattista, että kilpailun voittaja pääsee tekemään oman levyn. Toivoisin kovasti, että täältä löytyy levy-yhtiöitä kiinnostava voittaja. Molemmat sarjat on todella tasaisia, eikä selkeää voittajasuosikkia ole.”

Tangolaulukilpailu on tarjonnut yli 30 vuoden ajan lukemattomille artisteille ponnahduslaudan Tangon tähtitaivaalle. Lopulta on kuitenkin Tangokuninkaallisesta itsestään kiinni, mihin urapolku kuljettaa.

”Kruunu availee ovia suuntaan jos toiseenkin. Se mahdollistaa, mutta riippuu kuitenkin itsestä, kuinka uran saa käyntiin,” Martti Haapamäki täsmentää.

(Teksti: Sami Skantsi)

• Seinäjoen Tangomarkkinat – Meidän Tango 11. – 15.7.2018

– to 12.7. Tangokuningas Finaali
– pe 13.7. Meidän Tango -konsertti
– la 14.7. Tangokuningatar Finaali

www.facebook.com/seinajoentangomarkkinat
www.alfatv.fi / www.permanto.fi / www.jarviradio.fi / www.tiketti.fi

Lisätiedot:

Martti Haapamäki
taiteellinen johtaja, Tangolaulukilpailun tuomariston pj.
martti.haapamaki@seinajoki.fi
p. 0500 562 794

Kalle Lähdesmäki
hallituksen puheenjohtaja
kallejohannes.lahdesmaki@gmail.com
p. 0500 363 126