Yhteystiedot Media Yrityksille
Jaa

 Facebook

 

Seinäjoki_Logo

 

Komia

 

Turku

 

YLE tv1

YLE Radio Suomi

 

Opetusministeriö

 

Argentiinan banneri

 

Uruguay

 

Seamk

 

Tangokuninkaat

Tangokuningas 2008 - Jukka Hallikainen

 

Jukka Hallikainen on valloittava, taitava ja karismaattinen esiintyjä. Sen todisti Seinäjoen Tangomarkkinat, joissa Jukka hurmasi niin yleisön kuin tuomariston ja nappasi itselleen Tangokuninkaan 2008 kruunun.

 

Jukan monipuolisuus eri musiikkityyleissä on suuri vahvuus. Keikkakoemusta ei puutu, sillä takana oli n. 400 keikkaa ennen kuninkaaksi valintaa. Jukka on laulanut myös useissa TV-ohjelmissa.

 

Laulutaito on vahva ja laulunopettajana on ollut mm. Petri Laaksonen. Laulukokemusta on saatu myös Mieskuoro Könsikkäiden riveissä.
Jukka on monitaituri myös muusikkona, sillä hän taitaa rumpujen, kitaran ja basson soiton.

 

Vilkas, sosiaalinen ja tarvittaessa tunnollinen laulaja, kuten Jukka itse mainitsee, on valmiina tanssiyleisön valloitukseen:

 

"Haluan viihdyttää kaikenikäistä yleisöä. Työt tehdään huolella ja maksava kansa saa varmasti väriä elämäänsä kuunneltuaan minua."

k_08m

 

Tangokuningas 2007 - Henri Stenroth

 

Henri Stenroth voitti kuulijoiden ja tuomariston sydämet Tangomarkkinoilla 2007. Finaalitangoillaan Tango Desiree ja Keskiyön aikaan hän osoitti olevansa uudistuneiden Tangomarkkinoiden hakema nuorekas, uuden aikakauden Tangokuningas 2007!


Uusi tähti on vapautuneesti laulava, rennolla ja vahvalla latauksella esiintyvä artisti.


Musiikillista koulutusta Henri on saanut musiikkiluokilta ja konservatoriossa Oulussa. Ja soittotaitoa löytyy: piano, rummut, kitara, saksofoni, klarinetti...
Yksi musikkiuraan vaikuttanut henkilö on ensimmäinen Tangoprinsessa Aura Stenroth, joka on myös Henrin äiti. Keikkakokemusta löytyy Aura Stenrothin bändin kautta.


Kilpailukokemustakin on: hän on saanut mm. Karaoken MM-kilpailuista Heinolassa Suomen edustajana voiton. Tangomarkkinoilla 2006 hän sijoittui 20 parhaan miehen joukkoon. Ja vuosi 2007 toi siis Tangokuninkaan kruunun.


Luonteeltaan Henri kertoo olevansa nöyrä, huumorintajuinen, eteenpäin pyrkivä nuori mies.
"Olen kovan luokan meininkimies, joka rakastaa haasteita ja haluaa mennä täysillä eteenpäin, sekä tahtoo musiikkimaailman tähdeksi!"


Kuningas nähtiin syksyllä 2007 mm. Sinitaivas ja White Christmas-konserttikiertueilla!


Henrin debyyttialbumi Ensikerran julkaistaan maaliskuussa 2008.

k_07m

 

Tangokuningas 2006 - Marko Lämsä

 

Vuonna 2004 Marko valittiin ensimmäisen kerran tangoprinssiksi. Markon tyyli oli monien mieleen: valloittava olemus, poikamainen veikeä tyyli yhdistettynä upeaan ääneen vakuutti kuulijat. Vuonna 2005 Marko kruunattiin toistamiseen tangoprinssiksi.


Esiintymiskokemusta Marko on hankkinut, ennen kuninkuuttaan, mm. Viking Linen laivalla musiikki-isäntänä noin puolen vuoden ajan. Yleisön laulattajana ja mm. omien Elvis-cover-esitysten myötä hän on valloittanut ukuisia sydämiä.


Vuoden -96 ylioppilaalla on takanaan myös rakennusinsinöörin opintoja, mutta musiikki on ollut kaikki kaikessa tangokuninkaan elämässä: sitä on opiskeltu Ikaalisten artistikoulutuksen ja Show must go on -koulutuksen kautta. Soittotaitona on mm. kitara. Kilpailusaavutuksia on muistakin kilpailuista, mm. Suomen Tähti 2003 -finaalista ja Golden Stars -semifinaaleista.


Luonteenpiirteikseen Marko "heittää ohimennen muutamia": iloinen, huumorintajuinen, sympaattinen ja vekkuli.


Laulajana Marko antaa yleisölleen kaikkensa. Heittäytymällä yleisön eteen hän villitsee kuulijansa kiehtovaan show'hun. Marko Lämsä kuvailee itseään erittäin iloiseksi ja ihmisläheiseksi, ehkä yllättäväksikin laulajaksi. Esimerkkinä voi mainita mm. glamourin hohtoiset Elviksen laulut ja F. Sinatran nostalgiset kappaleet, joita hän esittää keikoillaan - tangojen lisäksi tietysti.


Syksyllä 2006 julkaistiin Markon depyytti pitkäsoitto. Levyn singlelohkaisut, mm. Puuttuva rengas ja nimikkobiisi ovat valloittaneet radiosoittolistat...


Kevätkaudella 2007 Marko etsi uusia kuninkaallisia. Hänen keikoilla oli mahdollista osallistua Tangomarkkinat-laulukilpailuun. Tangovuosi päättyi hänen osaltaan Seinäjoen Tangomarkkinoille 2007 kruunun luovutukseen uusille kuninkaallisille. Tangomarkkinat-finaalissa hän toimi myös yhtenä juontajista.

k_06m

 

Tangokuningas 2005 - Saska Helmikallio

 

Suomi sai imatralaisesta ajoneuvoasentajasta, 24-vuotiaasta Saska Helmikalliosta vuoden 2005 Tangokuninkaan. Kenraaliharjoituksessa sanoja hakenut Saska lauloi finaalissa tangot Yön kulkija ja Nainen upeasti saaden tuomaristolta komeat 67 pistettä jättäen toiseksi tulleen Marko Lämsän taakseen peräti kuudella pisteellä. Kolmanneksi tullut Antti Ahopelto jäi Lämsästä vain puolen pisteen päähän. Myös yleisöäänesti Saskan omaksi suosikikseen. Finaalin jälkeen Saska pyyhki silmäkulmiaan kiitollisena.


Saska osallistui tuoreen Tangokuningattaren tavoin kilpailuun kolmatta kertaa. Hän oli mukana finaalin karsinnassa vuonna 2003 ja semifinaalissa 10 parhaan joukossa vuonna 1999. "Tänä vuonna minulla oli kuitenkin se olo, että saan sen, mikä minulle kuuluu", Saska sanoo.


Siviilissä seurusteleva Saska soittaa kitaraa ja on keikkaillut aiemmin jonkin verran. Esikuvakseen hän ilmoittaa muun muassa Kari Tapion, Elviksen, Tapio Rautavaaran sekä Toivo Kärjen. Itse hän haluaa näkyä rennon miehekkäänä kansan miehenä.


Saska odotti kilpailulta ponnahduslautaa pitkälle musiikilliselle uralle. Aika näyttää, mihin tämän suoraselkäisen ja sosiaalisen nuoren miehen tie vie.

k_05m

 

Tangokuningas 2004 - Tommi Soidinmäki

 

Vuonna 2004 Suomi sai keskisuomalaisen, 21-vuotiaan Tangokuninkaan. Laulupedagogiksi opiskelevan jyväskyläläisen Tommi Soidinmäen laulunlahjat yllyttivät tuomariston antamaan hänelle neljä täyttä kymppiä - ja ainakin hetkeksi Tommiin silmät kostuivat. Tommi kertoo jännittäneensä voittoa loppuun saakka, vaikka piste-ero toiseksi tulleeseen pohjalaissyntyiseen Rami Välimäkeen oli loppujen lopuksi selkeät 4,5 pistettä. Kolmanneksi sijoittui tamperelainen Marko Lämsä jääden Ramista kolmen pisteen päähän.


Finaalissa Tommi lauloi tangot Tango Desiree ja Sininen huvimaja. Tangoa Tommi laulaa todella mielellään - hän toteaa sen merkitsevän itselleen tulisuutta ja herkkää tunnelmaa, joka on upea kokea kerta toisensa jälkeen.


Tommi soittaa pianoa sekä kitaraa ja on keikkaillut kolme vuotta. Esikuvakseen hän ilmoittaa Tauno Palon, jonka esittämää musiikkia olisi hänen mielestään mukava saada levyllekin saakka. Rehellinen ja huumorintajuinen Tommi harrastaa urheilua ja teatteria.


Tulevaisuuden haaveisiin kuuluu paitsi teatterin tekeminen myös oman ohjelmatoimiston perustaminen. Itsensä hän näkee tulevaisuudessa monipuolisena artistina Suomen tangokuninkaallisten joukossa.

k_04m

 

Tangokuningas 2003 - Kari Hirvonen

 

Tangolaulukilpailuun toista kertaa osallistunut ähtäriläinen Kari Hirvonen uskoi itseensä ja saavutti Tangokuninkaan kruunun pohjalaisten - ja monien muiden suomalaisten iloksi. Vuoden 2002 kilpailussa hän oli viiden parhaan joukossa mutta tällä kertaa rento esiintyminen toi toivotun tuloksen.


Tangokuninkaan kruunun Kari sai lauantai-iltana tangoilla Nuoruuden tango ja Lago Maggiore. Tuomaristo arvioi Karin laulusuorituksen 66,5 pisteen arvoiseksi. Pisterivistössä oli myös yksi täysi kymppi. Toiseksi sijoittunut Timo Turunen jäi uudesta Tangokuninkaasta neljän pisteen päähän. Toiseksi Tangoprinssiksi sijoittui Rami Rafael saaden 58 pistettä.


Musikaaliset lahjat vuonna 1982 syntynyt Kari Hirvonen sekä kolme nuorempaa sisarusta on perinyt Hirvosten perheen äidiltä. Laulamisen lisäksi Karilla riittää taitoa kitaran, basson, rumpujen ja urkujen soittamiseen. Rauhalliseksi "jalat maassa" -tyypiksi luonnehdittu pohjalainen on keikkaillut noin kolme vuotta - viimeksi häntä on tahdittanut Helmenkalastajat-orkesteri, joka pyysi Karin solistikseen vuoden 2002 finaalin karsinnan nähtyään. Orkesterin nimi kävi siis toteen...


Elvistä idolinaan pitävä Kari valmistui keväällä talonrakentajaksi. Rakennusala väistyy nyt kuitenkin sivuun, kun Kari keikkailee Tangokuninkaana Fantasia-orkesterin kanssa. Keikkatahti on tiivis, joten voi olla, ettei Kari ehdi kovinkaan usein mieliharrastuksensa pariin punttisalille.

k_03m

 

Tangokuningas 2002 - Mikko Kilkkinen

 

Tangolaulukilpailun ensikertalainen Mikko Kilkkinen näytti, että tältä 17-vuotiaalta pesee: omalle, Olavi Virtaa muistuttavalle tyylilleen kilpailun loppuun saakka uskollisena pysynyt helsinkiläinen astui muutaman keikan kokemuspohjalta suuren yleisön tietoisuuteen kertaheitolla. Mikko itse tuumaili voiton jälkeen, että koska ikää on tullut tämänkin verran, kannattaa kokeilla mihin asti siivet kantavat. Ja kyllä kannatti kokeilla.


Mikko sai laulettavakseen finaalissa tangot Romanesca ja Guapita. Piste-ero toiseksi sijoittuneeseen Rami Rafaeliin oli selkeä; 4,5 pistettä. Toiseksi tangoprinssiksi sijoittui Sami Keskitalo.


Mikko on opiskellut pianonsoittoa Itä-Helsingin Musiikkiopistossa nelisen vuotta sekä laulua kaksi vuotta Filip Häyrysen johdolla. Soittotaito hänellä riittää myös kitaraan. Suomalainen vanha iskelmä sytyttää hänet mieluummin kuin vaikkapa tekno. Myös tanssilavoilla hän vannoo vanhan tanssimusiikin nimeen. Tulevaisuudessa omalta levyltä voisi tosin lisäksi löytyä myös italialaista iskelmämusiikkia. Virran ohella suosikkeihin kuuluu myös Frank Sinatra.


Luonteeltaan kaikkien aikojen nuorin, rullaluistelua harrastava Tangokuningas kertoo olevansa rauhallinen, sosiaalinen ja ulospäin suuntautunut. Rauhallisuutta ja pitkää pinnaa vaatii varmasti myös nuorten miesten harvinaisempiin harrastuksiin lukeutuva veneenrakennus. Muutoinkin hän pitää harrastuksista, jotka vaativat käden taitoja. Aika näyttää, saammeko tulevaisuudessa nauttia taiteilija, Tangokuningas Mikko Kilkkisen veistoksista tai maalauksista.


Tangokuningasvuotenaan keikoille suuntaa aluksi myös isä. Tiiviin keikkailun ohella Mikon on näet suoritettava ajokorttitutkinto. Lukio-opinnot hän aikoo suorittaa jossakin vaiheessa "tavalla tai toisella" loppuun. Tangokuningasvuoden ajan Mikko keikkailee Taisto Lunkka & Lumipallo -yhtyeen kanssa.

k_02m

 

Tangokuningas 2001 - Erkki Räsänen

 

Ilmeikäs huumorimies Itä-Suomesta - sitä on Kaavin Maarianvaaran kylässä vuonna 1972 syntynyt Erkki Räsänen. Tangomarkkinoiden semifinalisti vuosilta 1998 ja 1999 sekä Tangoprinssi 2000 kehitti itseään kohti voittoa niin, että laulukilpailun tuomaristo saattoi suoda Erkille Tangokuninkaan kruunun maininnalla "valmis kokonaispaketti". Laulukilpailun finaalissa Erkki lauloi tangot Yön kulkija ja Valentino. Tangoprinsseiksi valittiin Riku Lätti Helsingistä ja Pekka Punkeri Oulaisista.


Ilmeikkyys ja tarinankerrontataito juontavat juurensa Erkki Räsäsen entiseen ammattiin sekä harrastuksiin. Tämä viittomakielen tulkki ja aito maalaispoika on nimittäin ehtinyt vaikuttaa harrastajateatterin lavoilla noin 15 vuoden ajan ennen kuninkaaksi valintaansa. Keikoilta jäävän vähäisen vapaa-aikansa Erkki pyhittää lisäksi "metsälle, musiikille ja luovalla hauskanpidolle". Erkki Räsänen on keikkaillut vuodesta 1996. Kilpailumenestystä on tullut paitsi Tangomarkkinoilta myös Vihreät Niityt -laulukilpailusta (1. sija) ja SM-karaokesta (2. sija) vuodelta 1999. Lauluäänen ohella Erkin instrumentti on kitara. Tangokuningasvuoden aikana Erkki kiertää Taisto Lunkka & Lumipallo -orkesterin kanssa.


Tangoklubilehden vuoden 2001 viimeisessä numerossa Erkki antaa näytteen terveestä itseironiastaan. "Elämäni aakkoset" -sarjassa hän kertoo x-kirjaimen kohdalla näin: "X-files. Kerran unohdin nuottikansiot Nivalaan, josta bändi faxasi ne Mikkeliin. Viimeksi unohdin ottaa ne Nivalaan."

k_01m

 

Tangokuningas 2000 - Antti Raiski

 

Edellisvuodesta viisastuneena helsinkiläinen Antti Raiski (s.1976) osasi jättää turhat tärinät taakseen ja saapui Seinäjoelle levollisin mielin. Ja se kannatti - Antti on Tangokuningas 2000! Levollista mieltä lisäsi myös Helsingin konservatoriossa opiskeltu vuosi sekä esiintymiskokemus, jota on haettu keikkaillen yhdessä oman Agents -tyyppisen kitarabändin kanssa.


Rauhallinen hurmurikuningas esitti finaalissa tangot Meidän tangomme ja Öiset kitarat, jonka hän mainitsee yhdeksi suosikkitangokseen. Tangokuningas Antin hoviin liittyivät myös Tangoprinssit Erkki Räsänen Ylämyllyltä ja Esa Nummela Helsingistä. "Kyllä tämä on pienen pojan unelma, joka nyt on käynyt toteen", vastaa Tangokuningas. Antti ehti metsästää Tangokuninkaan kruunua ennen täysosumaa kahdesti. Aikasemmin Antti oli nähnyt, miltä voitonhuuma näytti. Nyt hän sai kokea sen itse ja totesi tunteen olevan mielettömän. "Viime vuoden Tangokuningatar Taina Kokkonen sanoi minulle kesken illan, että nauti nyt, tämä ei tule toistumaan ja ainutkertaista se olikin", Antti Raiski kertasi lauantai-illan tapahtumia.


Huumorintajuinen ja hymykuoppiensa lumoon luottava Tangokuningas ihailee suunnattomasti Olavi Virtaa. Idea omasta laulajanurasta syntyi, kun Antti karkasi yläasteen jälkeen Haminaan kansanopiston musiikkiteatterilinjalle. "Kun menin ensimmäisen kerran laulutunnille, opettaja katsoi minua ja sanoi, että "laulapas poika kunnolla, kyllähän sinusta ääntä lähtee." Tangokuninkaamme taitaa myös saksofonin, kitaran ja pianon soiton.

k_00m

 

Tangokuningas 1999 - Petri Hervanto

 

"Tämä on ollut tavoite 13 vuotta. Tarkoituksella jätin viime vuoden väliin ja harjoittelin," kertoi turkulainen Petri Hervanto (s.1973). Tangoprinsseiksi valittiin Petri Ritari Kauhajoelta ja Jari Partanen Karttulasta. Kuninkuuden mukanaan tuoma keikkaelämä ei ole Petrille uutta, sillä hän on kierrellyt esiintymässä yleisölle jo vuodesta 1986. Näihin vuosiin mahtui useita eri bändejä, joissa hän pääosin soitti rumpuja ja lauloi. Rumpujen lisäksi Petri hallitsee hanurin soiton, mutta soittelee sitä lähinnä omaksi ilokseen. Kuningasvuosi toi Petrin rinnalle tunnetun tanssiorkesterin, Lumipallon.


Ennen tangokuninkuutta Petri toimi laivanmuonitus- yrityksessä varastopäällikkönä, mutta keskittyi tangokilpailujen myötä pelkästään musiikkiin. Vapaa-ajallaan hän harrastaa kaikenlaista urheilua, johon kuuluu muun muassa nyrkkeily ja jalkapallo. Urheilullinen Tangokuningas liikkuu mielellään luonnossa, ja koiran kanssa ulkoilu onkin rentouttava vastapaino muusikon keikkaelämälle.

k_99m

 

Tangokuningas 1998 - Jouni Keronen

 

Tangovaltakunnan 14. kuningas on tamperelainen Jouni Keronen (s.1969). Tangoprinsseiksi valittiin kauhajokelainen Dimitri Sjöberg sekä riihimäkeläinen Jari Marjala. Tangokuningas Keronen on menestynyt tangolaulukilpailussa aiemminkin, vuonna 1993 hän sijoittui toiseksi. Tänä vuonna Jouni osallistui kilpailuun voitto mielessään. Varma ja rauhallinen esitys vakuutti tuomariston ja toi arvokkaan voittokruunun, jota kuninkaalliset saavat pitää hiuksillaan ainoastaan yhden vuorokauden ajan. Jouni Keronen on koulutukseltaan maatalousteknikko, mutta hän on keikkaillut jo viisi vuotta Keidas-yhtyeen kanssa. Tangokuningaskeikoilla Jounia säestää Hopeinen Q -orkesteri, joka varmaankin ottaa ohjelmistoonsa uuden säveltäjälöydön musiikkia - tangolaulaja Jouni Keronen nimittäin osaa myös säveltää! k_98m

 

Tangokuningas 1997 - Matti Korkiala

 

Kaikilta tuomareilta kymmenen pistettä saanut Matti Korkiala (s.1962) Kokkolasta kruunattiin Tangokuninkaaksi vuonna 1997. Prinsseiksi kukitettiin Petri Ritari Kurikasta ja Dimitri Sjöberg Kauhajoelta. Matti Korkiala oli sijoittunut prinssiksi pari vuotta aikaisemmin. Viulunsoittoa musiikkiopistossa opiskellut ja kuorolaulua harrastanut Korkiala kouluttautui muurariksi. Tangokuninkuuden voitettuaan oli hän kuitenkin valmis vaihtamaan käsityöläisammattinsa täysipäiväiseen laulamiseen. Tätä upeaäänistä tulkitsijaa säesti tangokuningasvuoden aikana Elysee-orkesteri, joka on soittanut muidenkin Tangokuninkaiden taustalla. Matti esiintyy mielellään kirkoissa, mutta myös muukin kiinnostaa. Kesällä 1999 Matti esiintyi Linnanmäellä maineikkaan UIT:n riveissä. Hän harrastaa aktiivisesti lenkkeilyä ja rullaluistelua sekä talvisin laskettelua. k_97m

 

Tangokuningas 1996 - Tomi Markkola

 

Varusmies Tomi Teuho Markkolasta tuli Tangokuningas Tomi Markkola (s. 1976) vuonna 1996. Toistamiseen tuli toiseksi turkulainen Henri Hurme ja toistamiseen kolmanneksi Juha Hildèn Hartolasta. Tangolaulukilpailun ajaksi varusmiespalveluksesta 50 päivän virkavapaan saanut Markkola joutui kilpailun voitettuaan anomaan 1,5 vuotta lisää "lomaa". Karaoke-kilpailuihinkin osallistuneella Tomilla oli usean vuoden esiintymiskokemus sekä puutarhurin koulutus takanaan. Ensimmäiseen ammattiinsa Tomi Markkolan tuskin tarvitsee enää turvautua, hän on saavuttanut työllistävän ja yhä lisääntyvän suosion yleisöltä. Kuningasvuoden Sylvia-yhtye on vaihtunut Boleroksi, jonka kanssa on muokattu ohjelmistoa ja tyyliä uudenlaiseksi. Vapaa-aikanaan Tomi harrastaa urheilua, hän muun muassa pelaa golfia.
k_96m

 

Tangokuningas 1995 - Jari Sillanpää

 

Ruotsinsuomalainen Jari Sillanpää (s.1965) sai korotettua edellisvuoden prinssitittelinsä Tangokuninkaaksi vuonna 1995. Prinssejä olivat tuolloin Matti Korkiala Kokkolasta ja Juha Hildèn Kuortista. Sillanpää itse on todennut, että kasvunvuosia tarvittiin, vaikka tappion hetkellä oli tuntunutkin pahalta. Keikkailukokemus, sinnikkyys ja laulutaitojen kehittäminen kypsyttivät Sillanpäästä kympin kuninkaan. Lähes legendaarinen on se tapahtumien ketju, joka vei Jari Sillanpäätä siitä eteenpäin. Vai olisiko se toisinpäin. Tämä idearikas ja lahjakas esiintyjä on saavuttanut suosion, jollaiseen eivät suomalaiset iskelmätähdet ole ennen yltäneet. Missä tahansa Sillanpää esiintyy, tanssilavalla, konsertissa tai musikaalintähtenä, on paikka loppuunmyyty. Jarin sympaattinen olemus ja miellyttävä ääni nostivat hänet myös Tangoissima-äänestyksessä suosituimpana Tangokuninkaana ylivoimaiseen voittoon.


Toukokuussa 2005 kiistatta Suomen viihdetaiteilijoiden eturiviin kuuluva taiteilija Jari Sillanpää palkittiin Tango Finlandia -palkinnolla. Viiden ehdokkaan joukosta palkittu Jari sai kiitosta monipuolisesta, tangomusiikkia ja -kulttuuria huomioivasta ohjelmistostaan. Tango Finlandia -palkinto syntyi vuonna 2004 Tangomarkkinoiden ja Härmän Kuntokeskuksen yhteistyösopimuksen pohjalta.

k_95m

 

Tangokuningas 1994 - Sauli Lehtonen

 

Tangokuningas-kilpailun ratkeaminen vuonna 1994 on tunnettu juttu. Sauli Lehtonen (1975-1995) Keski-Palokasta sai tasapisteet turkulaisen Henri Hurmeen kanssa. Jännittävä kilpailu huipentui tuomariston puheenjohtaja Päiviö Pyysalon ratkaisuun kruunata nuorempi mies. Toiseksi perintöprinssiksi tuli helsinkiläinen Jari Sillanpää. Sauli Lehtonen toi lavalle uudenlaista tunnetta. Ujon oloinen, 19-vuotias Sauli sai kaikkien jakamattoman huomion pienieleisellä esiintymisellään. Yleisöä hieman huvitti hänen tapansa laulaa silmät kiinni, mutta se syvensi tulkintaa ja yleisö oli hurmioissaan! Vuonna 1996 Tangoissima- äänestyksessä Sauli oli yleisön mielestä kaikkien aikojen toiseksi suosituin tangokuningas. Teini-iässä, rokkivaihetta eläessään Sauli lauloi ja soitti kitaraa. Vanha tanssimusiikki alkoi kuitenkin kiinnostaa ja niin hän päätyi Tangomarkkinoille. Tangokuninkaana Lehtonen keikkaili Tanssiorkesteri Hopeisen Q:n kanssa ja he esittivät pääasiassa vanhoja iskelmiä ja tangoja. Ensimmäisen soololevynsä Sauli Lehtonen teki pikaisesti tangokuningasvuonna. Häntä hieman harmitti levyn viimeistelemättömyys. Sauli suunnittelikin kuumeisesti toista levyään, josta tulisi hallittu kokonaisuus. Se levy jäi tekemättä. Sauli Lehtosen aika päättyi kovin nuorena. 20-vuotias Sauli ehti saavuttaa paljon. Hänen laulunsa elävät. k_94m

 

Tangokuningas 1993 - Sebastian Ahlgren

 

Laulamista ikänsä harrastanut mutta vasta tangolaulukilpailun esikarsinnassa ensimmäisen kerran julkisesti esiintynyt Sebastian Ahlgren (s. 1971) voitti kerralla koko kilpailun vuonna 1993. Seuraaviksi sijoittuivat Jouni Keronen Sauvosta ja Markku Ketola Torniosta. Turkulainen Ahlgren oli ehtinyt ennen voittoaan jo debytoida levylaulajana: Matti ja Teppo tuottivat Sebastianin Juoskaa hevoset -singlen. Tangokuningasvuonna esiintymisiä oli idyllisiltä tanssilavoilta aina Finlandia-talon lavalle asti. Ahlgrenin mukaan koko vuosi toikin hienoja asioita mukanaan. Muun muassa Jarno Kuusiston ja La Luna -orkesterin kanssa keikkaillut Ahlgren esiintyy nykyään pääosin solistina. Perheellinen Sebastian harrastaa muun muassa liikuntaa. k_93m

 

Tangokuningas 1992 - Mika Pohjonen

 

1992 Tangomarkkinoiden aikana 19 vuotta täyttänyt Mika Pohjonen (s. 1973) Hollolasta sai ikimuistoisen syntymäpäivälahjan: Tangokuninkaan tittelin. Prinsseiksi sijoittuivat Hannu Lehtonen Lahdesta ja Hannu Kause Naantalista. Täydet kympit tuomaristolta saanut Mika Pohjonen nousi nopeasti ihmisten tietoisuuteen: niin nuori ja noin upea ääni! Pohjosen sisarukset -yhtyeen esiintymiset usean vuoden ajalta olivat koulineet nuorta Mikaa. Sittemmin hän on työnsä ohella kouluttanut ääntään Päijät-Hämeen konservatoriossa. Keväällä 1995 Pohjonen äänitti levyllisen tangoja belgialainen Malando -tango-orkesteri taustanaan. Tuon kokoonpanon kanssa Pohjonen keikkaili myös ulkomailla. Muita hänen säestäjiään ovat olleet muun muassa Lumipallo-orkesteri ja Jarno Kuusiston yhtye. Tangoissima-äänestyksessä tangokuningas Mika Pohjonen sijoittui kolmanneksi. Pohjonen on laulanut Kansallisoopperan kuorossa syksystä 1998. Tammikuussa 2002 lauluopiskelu tuotti jälleen tulosta: Mika sijoittui Lappeenrannan kaupungin järjesämässä valtakunnallisessa laulukilpailussa miesten sarjassa 3. sijalle. k_92m

 

Tangokuningas 1991 - Jaska Mäkynen

 

Useamman yrityksen jälkeen sai kuortanelainen Jaska Mäkynen (s.1952) vihdoin korkeimman kruunun vuonna 1991, prinsseinä Tapio Selin Kuljusta ja Jouni Miettinen Piikkiöstä. Tangokuningas Mäkynen oli aiemmin sijoittunut prinssiksi vuosina 1985 ja 1987. Mäkysellä on useampikin palkinto tangontulkinnasta. Jo ennen Tangomarkkinoiden olemassaoloa Mäkynen valittiin vuonna 1984 Tangomestariksi Isosyötteellä pidetyssä kilpailussa. Vuonna 1986 Jaska Mäkysen tulkitsema tango Joka ainoa ilta voitti Tangomarkkinoiden ja paikallisradioiden järjestämän sävellys- ja sanoituskilpailun. Jo pitkään keikkailleen Jaskan elämäntyö on viihdyttäminen. Hän on kiertänyt esiintymässä pääasiassa harmonikkataiteilijoiden, muun muassa oman tyttärensä Hanna-Kaisan kanssa. Taustaorkesterissa Nelostie soittaa vuoden 1998 Kultaisen Harmonikan voittaja Jani Helenius. k_91m

 

Tangokuningas 1990 - Jouni Raitio

 

Vuonna 1990 valittiin siihen asti nuorin tangokuningas: 22-vuotias Jouni Raitio Viitasaarelta, prinssejä olivat Ari Rantanen Turusta sekä Jari Vähäkoski Vaasasta. Jo vuoden ennen voittoaan päätoimisesti keikkaillut, Olavi Virtaa esikuvanaan pitävä Raitio oli opiskellut musiikkikoulussa viulunsoittoa ja laulua. Musiikkitausta antoikin hänelle varmuutta hallitsijavuotena, jolloin joka puolelta oltiin valmiita antamaan neuvoja. Kuningasvuotensa ajan Raitio keikkaili Tanssiorkesteri Tapiola Teamin kanssa. Tittelin luovuttamisen jälkeen keikkatilanne notkahti hieman, mutta elpyi nopeasti ja Raitio on sittemmin keikkaillut muun muassa Fernet-, Swingers- ja Pripat -bändien kanssa. Jouni Raitio Yhtyeineen -kokoonpanon paras valtti on vuosien kokemus tanssipaikoista. k_90m

 

Tangokuningas 1989 - Risto Nevalan

 

Leo Louhivaara Kangasalta ja Jari Vähäkoski Vaasasta saivat 2. ja 3. sijat, mutta toistamiseen meni tangokuninkuus Ruotsin kautta koukanneelle suomalaiselle. Risto Nevalan (s.1949) elämä Ruotsissa oli kuin Kari Piirosella: aktiivinen musiikkiharrastus toi vastapainoa tehdastyölle. Voitettuaan laulukilpailun Nevala vaihtoi työtä ja kotimaata, Tangokuningas muutti perheineen valtakuntaansa Seinäjoelle. Risto Nevala on hallitsijavuotensa jälkeenkin jatkanut nimenomaan Tangokuninkaana. Hän on ollut mukana ja isännöinyt Sinitaivas-konserttikiertueita vuodesta 1989 lähtien. Uusia voittajia tämä "Tangokuninkaallisten kummisetä" on etsinyt esikarsintakiertueilla vuosina 1992 - 2001. Seura-lehti järjesti vuonna 1996 Tangoissima- äänestyksen selvittääkseen suosituimmat Tangokuninkaalliset. Risto Nevala tuli äänestyksessä neljänneksi. k_89m

 

Tangokuningas 1988 - Kari Piironen

 

Ensimmäinen Suomen rajojen ulkopuolelta tullut tangokuningas Kari Piironen (s. 1947) voitti kilpailun toisella yrittämällään. Prinsseiksi valittiin Risto Nevala Borlängestä ja toistamiseen Ari Klem Karhulasta. Lapsuutensa Suomessa viettänyt Piironen on yksi suosituimmista Tangokuninkaista ja tunnettu laulaja myös toisessa kotimaassaan Ruotsissa. Piironen, kuten monet muutkin kollegansa, jätti siviilityönsä ja omistautui uuden tittelinsä myötä laulamiselle. Musiikkia aktiivisesti ja monipuolisesti harrastanut Piironen oli lapsena saanut lauluoppia itseltään Ture Aralta. Myöhemmin Ruotsissa asuessaan Piironen opetti laulu- ja hengitystekniikkaa muun muassa kuoroille. Koulittu ääni ja eläytyvä tulkitseminen takaavat Piiroselle jatkuvan suosion ja paljon töitä. k_88m

 

Tangokuningas 1987 - Harri Lahti

 

Entistä enemmän huomiota saanut tangolaulukilpailu keräsi myös entistä enemmän osanottajia. Tangokuninkaaksi valittiin Harri Lahti (s.1961) Halikosta. Perillisiä olivat Ari Klem Karhulasta ja toisen kerran finaalissa laulanut Jaska Mäkynen Kuortaneelta. Teini-iässä lauluharrastuksen aloittanut Harri Lahti siirtyi rokista tanssimusiikkiin armeijan käytyään. Selvästikin musiikkilajin vaihto kannatti: Harri oli 26-vuotias voittaessaan tangokuninkuuden. Lahti on keikkaillut vuosien varrella Granada-, Tequila- ja Bolero-bändien kanssa sekä tehnyt jonkin verran solistikeikkoja. Harri on muuttanut Tanja-vaimonsa ja Joni-poikansa kanssa Salon liepeille itsetehtyyn omakotitaloon. Harri keikkailee edelleen ja laulaa tangon lisäksi muutakin reipasta tanssimusiikkia. k_87m

 

Tangokuningas 1986 - Teuvo Oinas

 

Tangolaulukilpailun voittajaksi nousi rovaniemeläinen Teuvo Oinas, 2. sijan voitti Rainer Friman Porista sekä 3. sijan Erkki Eräs Miehikkälästä. Ennen tangokuninkuuttaan metsurina ja levyseppähitsarina työskennellyt Oinas oli raskaan työnsä vastapainoksi opiskellut usean vuoden ajan sekä laulua että kontrabasson soittoa Rovaniemen musiikkiopistossa. Laulukeikkojakin oli ollut jonkin verran, mutta totaalinen uran ja elämän muutos taisi olla tavoitteena, kun Teuvo Oinas osallistui tangolaulukilpailuun. Laulettuaan Seinäjoen Tangomarkkinoilla kesällä 1986 elämänsä tärkeimmän keikan unelma toteutui. Oinas on todennut elämänsä heittäneen kuperkeikkaa kuninkuuden myötä. Hänestä tuli kertaheitolla julkisuuden henkilö ja yleisön suosima laulaja. 1990-luvulla Teuvo Oinas muutti Keuruulle, josta on lyhyt matka keikoille joka puolelle Suomea. Keikkoja Oinaalla on riittänytkin, Tanssikengät - orkesterin kanssa hän on yksi työllistetyimmistä Tangokuninkaista. k_86m

 

Tangokuningas 1985 - Kauko Simonen

 

Kymmenen finalistin joukosta ensimmäiseksi tangokuninkaaksi valittiin rovaniemeläinen sotilassoittokunnan ylivääpeli Kauko Simonen (s.1951). Simosen perintöprinssejä olivat Jaska Mäkynen Kuortaneelta ja Mertsi Meri Turusta. Simonen on todennut tangokuningasvuotensa olleen vielä suhteellisen rauhallinen verrattuna nykypäivään, koska titteli oli uusi ja ensimmäinen. Keikat kuitenkin lisääntyivät ja palkkakin oli Simosen mukaan kuninkaallinen. Kauko Simonen yleni sittemmin ylivääpelistä sotilasmestariksi. Hän ei ryhtynyt kokopäivätoimiseksi laulajaksi, vaan katsoi viisaammaksi pysyä työpaikallaan sotilassoitto-kunnassa. Joka tapauksessa Simosen arkirutiini muodostuu pitkälti esiintymisistä, kun Tangokuninkaallisten keikkojen lisäksi soittokunnallakin on jo n. 200 keikkaa vuodessa. Simonen, jonka perheessä on neljä lasta, aikoo antautua laulamiselle jäädessään eläkkeelle. Puolustusvoimista päästään eläkkeelle niin nuorina miehinä, että Simosella taitaa olla toinen ura edessään. k_85m

 

 

 

 

s-etukortti

Lahitapiola_logo_CMYK_sininen Sita auraviihde Kulta Katriina uusi

Areena2

atria ilkka_rajattu  Sonymusic Kataja Event
peugeot mediamusiikki abc

Realcom

Hartwall

   Seura Elo    
Mainostoimisto BSTR Luova Konttori Seinäjoki ja Vaasa