aino_niemi2

Tangokuningatar 2017 Aino Niemen ensimmäinen aamu kruunupäänä

Posted on

Aino Niemen ja tuomariston puheenjohtaja Martti Haapamäen tunnelmia

Vastakruunattu Tangokuningatar 2017 Aino Niemi otti perjantaiaamuna vastaan runsaslukuisen median. Pitkälle venyneestä keikkayöstä huolimatta, Niemi säteili raikkaana salamavalojen välkkeessä.

Eilinen finaali oli hieno kokemus ja ilmeisen hyvin tuli vedettyä. Ilta meni todella vauhdilla. Kun huomasi, että on Superfinaalikaksikossa, ei paljon ehtinyt miettimään mitä nyt tapahtuu. Ennen varsinaista kilpailua sai hetken fiilistellä isoa lavaa harjoituksissa, kun oli parhaat päällä ja tukka sekä meikki kunnossa. Onneksi muistin laulun sanat ja kaikki meni nappiin. Kruunun päähän saaminen oli tietysti ikimuistoinen hetki.

Niemi toivoo olevansa yleisölle miellyttävä, maanläheinen ja luonnollinen Tangokuningatar.
Haluan pysyä yleisön tasolla ja olla helposti lähestyttävä. Odotan alkavaa tangovuotta jo innolla.

Pohjois-Kymen musiikkiopistolla pop- ja jazzlaulua opiskeleva Niemi haki keväällä lukemaan lääketiedettä, mutta opiskelupaikka jäi muutaman pisteen päähän. Nyt syksyn suunnitelmat menivät kerralla uusiksi.

Haluan jossain kohtaa kunnon koulutuksen, mutta juuri tällä hetkellä ei ehdi opiskeluasioille uhraamaan ajatustakaan. Aion keskittyä siihen myöhemmin, mutta musiikki tulee joka tapauksessa säilymään aina tärkeänä osana elämääni.

Niemi harrastaa metsästystä, mutta nyt myös hirvimetsät saavat hetken odottaa.

Ensi syksynä ei metsälle taida ehtiä, mutta toivottavasti mahdollisimman pian. Pidän liikkumisesta ja luonto on rentouttava sekä tärkeä voimavara minulle.

Eilen Tangokadulla, Paviljongissa ja Tanssitalolla saatiin jo osviittaa, minkälaista musiikkia uudelta Kuningattarelta tullaan kuulemaan.

Perinteisiä tangoja ja valsseja on ainakin luvassa. Haluan viihdyttää yleisöä ja tanssilavoilla tanssijat tietävät, mitä haluavat ja sitä pitää kunnioittaa.

Voiton myötä Tangokuningattarelle tulee tänä vuonna automaattisesti myös levytyssopimus. Niemi odottaa tekevänsä kunnon tangolevyn, jossa on mukana myös eilisessä Finaalissa ensiesityksensä saanut sävellys- ja sanoituskilpailun voittajakappale Elämälle.

Pidin Taru Piiran sävellyksestä hirmuisesti. Kappaleessa oli todella paljon sanoja, joita piti mietiskellä. Kun sain sisäistettyä laulun teemat, ja pääsin tekemään yhteistyötä upean orkesterin kanssa, niin kaikkiaan syntyi hieno fiilis.

Tangojuniori 2013-kilpailunkin voittanut Niemi toivoo nuoren ikänsä houkuttelevan tanssilavoille myös uusia sukupolvia. Lähinnä kotiseudullaan Kouvolan suunnalla keikkaillut laulajatar uskoo nuoruuden ja tanssimusiikin yhdistelmän kiinnostavan yleisöä.

Minulta luonnistuu myös uudempi pop-musiikki, mutta haluan keskittyä tällä hetkellä pääosin perinteisempään tanssimusiikkiin.

Niemi odottaa jännityksellä myös huomista Tangokuningas Finaalia, sillä Kuningaskokelaista on muodostunut matkan varrella ystäviä, ja töitä sekä matkakilometrejä tulee kertymään uuden työparin kanssa.

Olisi hauskaa, jos tänä vuonna maata kiertelisi nuori Kuninkaallispari. Tuomas Salminen on myös ensikertalainen ja olisi mielenkiintoista, jos molemmissa kruunupäissä nähtäisiin nuorta voimaa.

Tuomaristo vahvasti valintansa takana

Seinäjoen Tangomarkkinoiden taiteellinen johtaja, ja Tangolaulukilpailun tuomariston puheenjohtaja Martti Haapamäki kertoo kilpailun edenneen sisällöllisesti suhteellisen perinteiseen tapaan. Voittajaa tuomaristo ei pystynyt ratkaisemaan kuin vasta viime hetkillä, vaikka Niemi olikin kiinnittänyt huomion heti alusta alkaen.

Esikarsintavideoista lähtien oli selvää, että Aino tulee pääsemään pitkälle, mutta voittoa ei voinut ennustaa. Lavalla ja matkan varrella voi aina tapahtua mitä vaan. Testasimme tahallamme Ainoa Finaaliharjoituksissa laittamalla hänet laulamaan Superfinaalitangon Elämälle. Halusimme nähdä etukäteen, miten hän selviytyy teknisesti uudesta biisistä, ja miten hän on sisäistänyt sen.

Haapamäen mukaan kokonaisuus ja ääni ovat aina merkittävimmissä rooleissa voittajaa etsittäessä. Tuomaristo myös seuraa kilpailijoiden kehitystä tarkalla silmällä jokaisen vaiheen aikana matkalla Superfinaaliin. Kuten nyt nähtiin, ensikertalaisuus ei ole este voitolle, kunhan on todella hyvä, ja kilpailijasta huomaa kyvyn omaksua nopeasti uutta.

Aino on ensikertalainen ja prosessin alussa oli aistittavissa ujous, varovaisuus ja vaatimattomuus.   Hän sisäisti hyvin kaikki vaiheet ja pysyi tekemisessä mukana sekä kehittyi Kuningatarkandidaattina. Vaikka ikää on vasta 18 vuotta, löytyy Ainosta sellainen levollisuus, jota ei usein näe edes monella nelikymppisellä kilpailijalla. Ainon äänessä on naiskilpailijoiden puolella harvinaislaatuista se, että myös alaäänet soivat niin hyvin.

Haapamäki kertoi uskaltavansa puhua koko tuomariston puolesta, sillä tänä vuonna on ollut hyvin tasainen ja asiantunteva porukka koolla. Jokaisella tuomariston jäsenellä on ollut yhtä iso rooli, ja kaikki ovat aktiivisesti ilmaisseet mielipiteensä.

Niemen toiveeseen nuoresta Kuningasparista Haapamäki ei uskalla antaa lupauksia.

Emme hae Tangopariskuntaa eikä laulajien yhtenäisyys esimerkiksi iän puolelta ole kriteeri. Tulevaisuudessa he ovat joka tapauksessa täysin erilliset artistit. Jos sanon, että yhteensopivuudella ei ole mitään merkitystä, niin olen aika lähellä totuutta.

www.tangomarkkinat.fi

Seinäjoen Tangomarkkinat 5. – 9.7.2017
– Tango Finlandia – juhlakonsertti 7.7.
– Tangokuningas Finaali 8.7.

(Teksti: Janne Merisaari)