suomen_onni

Suomen Onni on teatterin, musiikin ja yhdessä tekemisen juhlaa

Posted on

– Aikamatka suomalaisuuden historiaan ilon kautta

Tänä vuonna Seinäjoen Tangomarkkinoilla käsitellään Suomen vaiherikasta historiaa musiikkiteatterin kautta. Tangomarkkinoiden, Gramofoni Oy:n ja Sony Music Oy:n yhteistyössä toteuttama Suomen Onni -esitys nähdään Seinäjoen kaupunginteatterin lavalla torstaina, perjantaina ja lauantaina klo 15.00. Näytelmän pääosaa esittävän Tangokuningas Marko Maunukselan mukaan sata vuotta täyttävää Suomea juhlistavan teatteriesityksen idea kehittyi jo vuosi sitten.

”Tavoitteena oli tehdä ilon kautta suomalaisuuden historiaa kuvaava esitys. Sotahistoriaa sivutaan vain vähän.”

Heikki Paavilaisen ohjaamassa ja käsikirjoittamassa esityksessä käsitellään esimerkiksi laivateollisuutta, Nokian syntymistä ja runsaasti urheilua – sekä tietenkin Tangomarkkinoiden henkeen sopivasti tanssilavakulttuuria ja rakkautta. Suomen Onni -esityksessä kuullaan runsaasti kotimaista musiikkia Finlandia-hymnistä räppiin. Pääosin revyyn musiikilinen matka kulkee 50-luvulta tähän päivään. Luvassa on potpureita ja sikermiä monenlaisista aiheista, kuten Euroviisuista ja rahasta. Musiikista vastaa Jari Puhakan johtama seitsenhenkinen Suomen Onni -orkesteri.

Tarinankertojana ”Lönnrot Väinämöisen” roolissa Suomen Onni -esityksessä toimii musiikin monitoimimies Ilkka ”Ile” Vainio. Muissa rooleissa lavalla Vainion ja Maunukselan lisäksi nähdään Pasi Vainionperä, Jessica Uussaari, Janus Hanski, Hanna Ojanaho, Ville Immonen sekä 10-vuotista Tangokuningatar-taivaltaan juhlistava Jenna Bågeberg.

”Musiikkiteatterin tekeminen on minulle uusi juttu, mutta olen päässyt hyvin sisälle siihen maailmaan. Kasassa on kiva porukka, ja tekeminen on luontevaa, vaikka kaikki eivät olekaan tehneet aikaisemmin teatteria.” Bågeberg kertoo.

Suomen Onni -esityksen ensi-ilta on tänään torstaina. Hieman esimakua kuitenkin saatiin jo keskiviikkona Tangomarkkinat avanneessa Tangoparaatissa, jossa näytelmässä mukana olevat esiintyivät. Yhteishenki sekä musiikin ja teatterin tekemisen ilo välittyivät vahvasti yleisölle, joten luvassa on varmasti hauskoja ja ikimuistoisia hetkiä musiikki-iloittelun parissa.

”Paraatissakin näkyi, että porukasta on hitsautunut joukkue.” Ilkka Vainio kuvailee työryhmän loistavaa yhteishenkeä.

Teatteriesitys on Tangomarkkinoilta uusi avaus kulttuurin saralla. Varovaisesti uuden aluevaltauksen kanssa ei lähdetä liikkeelle, sillä Tangomarkkinoiden lisäksi Suomen Onni kiertää maata marraskuussa seitsemän esityksen voimin. Suunnitelmia esityksen suhteen on tehty myös tuleville vuosille.

Suomen Onni -esitykset Seinäjoen kaupunginteatterissa Tangomarkkinoiden aikaan to 6.7. / pe 7.7. / la 8.7. klo 15.
Kesto n. 2,5 h (sis. väliajan).
Liput 42 € / OP-Visa Etu 40 €

Lipunmyynti:
Tangotoimisto p. (06) 420 1111 ja
www.tiketti.fi

(Teksti: Sami Skantsi)