SMORK 2019 – Nuoret, innokkaat ja ammattitaitoiset yhtyeet valmiina kilpailuun

Posted on

– Tanssiorkestereiden SM-kilpailun voittaja ratkeaa lauantaina 13.7.2019

Tanssiorkestereiden SM-kilpailu – SMOrk – huipentuu Seinäjoen Tangomarkkinoilla 10.–14.7.2019. Tanssiorkestereiden suomenmestaruudesta kilpailee Seinäjoella neljä tasaväkistä kokoonpanoa: Neitoset, Patajätkä, Särmä ja Weranta. Nelikolla on luvassa vauhdikas tangoviikko, sillä orkesterit esiintyivät keskiviikkona Kruunun lähellä -konserteissa ja kisaavat Katulavan ja Paviljongin kaksivaiheisessa semifinaalissa torstaina ja perjantaina. SMOrk-kilpailun voittaja valitaan Katulavalla järjestettävässä finaalissa lauantaina.

Helmikuussa käynnistyneen monivaiheisen kilpailun loppuvaiheeseen edenneet kokoonpanot ovat iältään nuoria, mutta ote esiintymiseen on kaikilla rautaisen ammattimainen. Orkesterit valmistautuvat koitokseen innokkaina ja rennoissa tunnelmissa.

Neitoset

Viidestä musiikin ammattilaisesta koostuva Neitoset valloittaa raudanlujalla ammattitaidolla, nuoruuden innolla ja räväkällä naisenergialla. Orkesterin jäsenillä on soittokokemuksen lisäksi pitkä taival myös tanssilattian puolelta.

”Meillä on ”humppalapsuus” ja olemme käyneet pienestä pitäen tansseissa. Mietimme ohjelmistoa myös tanssijan näkökulmasta.” kosketinsoittimista ja laulusta vastaava Anni Palojärvi kuvailee kokoonpano lähestymistapaa.

Oulussa tukikohtaansa pitävän orkesterin muodostavat Palojärven lisäksi Marja Pisilä (laulu), Stiina-Emilia Kemppainen (harmonikka, koskettimet ja laulu), Heli Korkala (basso, klarinetti, kitara ja laulu) sekä Satu Palmroos (rummut).

”Odotamme hauskaa viikkoa ja uusia kohtaamisia. Täällä tapaa paljon omia esikuvia ja pääsee tanssijärjestäjien tietoisuuteen.” kertoo vasta vuodenvaihteessa perustettu kokoonpano odotuksiaan Tangoviikkoa kohtaan.

Patajätkä

Monipuolisella ohjelmistolla ja intohimoisella otteella hurmaava Patajätkä on keskittynyt tanssimusiikkiin vuodesta 2015 alkaen. Vauhdikas yhtye on kuitenkin toiminut rock- ja rautalanka-musiikin parissa keikkailevana orkesterina jo vuodesta 2011 asti.

”Meidät tunnistetaan soundista, joka ammentaa rautalankamusiikista. Lisäksi meillä on monipuolinen tanssiohjelmisto.” kuvailee yhtye vahvuuksiaan kilpailussa.

”Rillumarei”-henkisen orkesterin muodostavat Miikka Henriksson (kitara ja laulu), Jaakko Luoma (basso ja laulu), Markus Snellman (rummut ja laulu) ja Matias Mäntyranta (koskettimet ja laulu).

”Täällä on hyvä tunnelma, kivaa olla osa tämän genren isointa tapahtumaa.” iloitsee laulaja-kitaristi Miikka Henriksson juuri ennen lavalle nousemista.

Särmä

Turusta kilpailuun saapuneella Särmällä on raikas ote tanssimusiikkiin sekä pilkettä silmäkulmassa. Kuuden kokeneen muusikon orkesterilla on pitkä kokemus eri tyylilajeista – eikä yhtye kaihda myöskään uusien sovitusten kokeilemista.

”Meillä on nuoruuden into ja palo musiikkiin. Teemme omia sovituksia ja puhaltimet ovat isossa roolissa.” arvioi laulaja Tino Ahlgren yhtyeen erottautumiskykyä kilpailussa.

Pitkälti Turun konservatorion kasvateista koostuvan orkesterin muodostavat Ahlgrenin lisäksi Samuli Nieminen (saksofoni, klarinetti ja huilu), Matti Yli-Pietilä (koskettimet, haitari ja laulu), Santtu Lietzén (kitara ja laulu), Miko Väistö (basso ja laulu) sekä Jonne Saari (rummut).

”Voittoa on lähdetty hakemaan. Lisäksi odotamme uusia tuttavuuksia ja uuden oppimista.” summaa Ahlgren kokoonpanon tavoitteet kilpailuviikolle.

Weranta

Viidestä musiikkipedagogiaa opiskelevasta ammattimuusikosta koostuvan Werannan muodostavat Esa Hakkarainen (laulu), Heikki Isoniemi (kitara), Ossi Peltoniemi (koskettimet ja haitari), Eetu Suutarinen (basso) ja Ville Mikkola (rummut). Mikkola näkee, että yhtyeen tausta on eduksi kilpailussa.

”Olemme tehneet töitä instrumentaation eteen ja haluamme, että soundimme on tosi hyvä. Rock-taustan vuoksi meillä on voimakkuutta ja dynamiikkaa.”

Haitarilla ja kontrabassolla sointiaan maustava jyväskyläläinen Weranta taitaa niin nykyiskelmän ja lattarityylit kuin ikivihreät tanssikappaleetkin.

”Täällä on rento ja hyvä ilmapiiri sekä mahtavia bändejä. Ei tarvitse stressata.” kuvailee Mikkola yhtyeen tunnelmia juuri ennen ensimmäistä esiintymistä Tangomarkkinoilla.

Kilpailu ponnahduslauta tanssilavojen suosikiksi

SMOrk-kilpailu järjestetään Seinäjoen Tangomarkkinoilla kolmatta kertaa. Vuosina 1990–2009 kilpailu järjestettiin Ylläs Soikoon -tapahtuman yhteydessä. Kilpailun kautta Suomen tanssitaivaan kestosuosikeiksi ovat nousseet muun muassa Varjokuva, Korsuorkesteri ja Unelmavävyt. Viime vuonna kilpailun voitti ahkerasti keikkaileva Komiat. SMOrk-kilpailun kilpailujohtaja, Gramofoni Oy:n Krista Westerlund, odottaa kovatasoista kilpailua.

”Taso on korkea ja tasaväkinen. Viime vuonna kilpailun voittaneen Komiat-orkesterin myötä kilpailuun on osallistunut nuoria ja innokkaita kokoonpanoja. Voittaja saa palkinnoksi Kullervo Linnan Säätiön stipendin ja levytyssopimuksen singlen julkaisuun. Lisäksi voittajalle on jo tässä vaiheessa myyty keikkoja.” Westerlund kertoo.

Tanssiorkestereiden SM-kilpailun tarkoituksena on löytää ja tuoda esille monipuolisia ja persoonallisia tanssiorkestereita, edistää paritanssikulttuuria, nostaa esiin tanssittavaa elävää musiikkia sekä nostaa tanssiorkestereiden tasoa ja lisätä niiden työtilaisuuksia.

”Kilpailu on muuttunut siinä mielessä, että yhtyeet haluavat toimia omana itsenään ja luoda omaa uraa.” Westerlund kuvailee muutosta alalla.

SMOrk-tuomariston muodostavat vuoden 2014 Tangokuningas Teemu Roivainen, Radio Pookin juontaja Marja Ollakka, Auran Nuortentalon ohjelmavastaava ja puheenjohtaja Ville Mäkelä, tanssi- ja viihdekeskus Ruusulinnan toimitusjohtaja Marika Plaketti, Kullervo Linnan Säätiön edustajana kirjailija-toimittaja ja suomalaisen viihteen historioitsija Maarit Niiniluoto sekä tuomariston puheenjohtaja ja Finlanders-yhtyeen muusikko Jussi Lammela.

Tanssiorkestereiden SM-kilpailun järjestää yhteistyössä Gramofoni Oy ja Seinäjoen Tangomarkkinat Oy.

Teksti: Sami Skantsi

Seinäjoen Tangomarkkinat – 35-v. juhlavuosi 10. – 14.7.2019