Kurkistus Kisa-Areenan kulisseihin

Posted on

Tangolaulukilpailu näyttää televisiossa upealta ja Kuninkaalliskokelaat juhlavissa puvuissaan maailmanluokan tähdiltä, mutta onko kilpailijoiden elämä ennen parrasvaloihin astumista yhtä samppanjassa ja vaahtokarkeissa kylpemistä? Tähän haettiin vastausta sadan Kisa-Areenan kulisseihin tutustuneen Tangoklubilaisen kanssa.

Vuoden 2014 Tangokuningatar Maria Tyyster toimi yhtenä kierroksen oppaista.

”Meillä on täällä lavan takana kymmeniä ihmisiä auttamassa kilpailijoita. Jokaisella on henkilökohtaiset avustajansa ja lisäksi Tangomarkkinoiden oma väki sekä AlfaTV:n henkilökunta opastavat kaikkia kädestä pitäen lavalle ja pois.” Tyyster kertoo.

Opastusta kulisseissa tarvitaankin, sillä vastakohtana lavan säihkyville valoille, takatiloissa on hämärää ja sokkeloista. Paikalla on hirmuinen määrä esimerkiksi lavatekniikkaa, jonka lomasta pitää nopeasti puikkelehtia paikasta toiseen.

”Kaikki tapahtuu tarkan minuuttiaikataulun mukaisesti. Kilpailijat valmistautuvat pukeutumistiloissa ja availevat ääntään hallin kaikuisilla käytävillä. Sieltä heidät sitten viedään järjestyksessä kahdeksan ammattilaismaskeerajan käsiin ja taas eteenpäin kohti lavaa, jossa stage manager katsoo heidän nousevan kameroiden eteen juuri oikeaan aikaan.” Tyyster kuvailee kilpailutilanteen kulkua.

Tuomariston jäsen Tarja Närhi saapuu yllättäen omaan maskivuoroonsa. Kierroksella ollut ryhmä pääsee itse kokeilemaan maskeeraustilojen akustiikkaa laulamalla onnittelulaulun äskettäin pyöreitä vuosia täyttäneelle Närhelle.

Urheiluhallin takatilat ovat kaikkiaan aika karut ja ero on kuin yöllä ja päivällä kun vihdoin siirrytään katsomaan lavaa edestäpäin. Tangoklubilaiset pääsevät seuraamaan kamera- ja musiikkiharjoituksia ja uskaltautuupa heistä jokunen istahtamaan jopa tuomariston tuoleille valokuvattavaksi.

Kolme vuotta Tangoklubiin kuuluneet Jorma Javanainen ja Seija Helin Harjavallasta kokivat kierroksen mielenkiintoisena, vaikka heille ei suuria yllätyksiä matkan varrelle osunutkaan.

”Olemme nähneet vuosien varrella aika paljon Tangojen järjestämistä, joten emme odottaneet suorastaan mitään glamouria. Näillä kierroksilla oppii kuitenkin aina jotain uutta ja kokemukset ovat paljon kiinni siitä, mitä itse milloinkin haluaa havainnoida.” summaa Javanainen näkemäänsä.

Helin on ollut tyytyväinen Tangoklubilaisille tarjottuun ohjelmaan, eikä hänellä ole äkkiseltään ehdottaa uusia vinkkejä järjestäjille.

”Olemme iloisia, kun Tangomarkkinoiden väki keksii meille joka vuosi uutta ohjelmaa ja nähtävää. Lähdemme kyllä aina mielenkiinnolla katsomaan, mitä milloinkin on tarjolla.”

Ensi vuonna 20 vuotta täyttävä Tangoklubi on avoin kaikille tangomusiikin ja Tangomarkkinoiden ystäville. Lisätietoja Tangoklubista sekä liittymisohjeet täällä.

Teksti ja haastattelut: Janne Merisaari