Kuninkaalliset reseptit

Kuninkaallisten omalla leirillä, kesällä 2020 Pukkilassa, kuvattiin ohjelmasarjan Kuninkaalliset kimpassa toinen kausi.

Kauden aikana Tangokuninkaalliset pääsivät kokkaamaan yhdessä AtriaMestari Jarmo Ritvasen kanssa herkullisia grilliruokia Atrian pop up -keittiössä.

Tältä sivulta löydät reseptit kunkin kuninkaalliskaksikon kokkailuista!

 

Suolaiset muurikkaletut

AtriaMestari Jarmo Ritvasen kanssa grillaamassa Aino Niemi ja Marko Lämsä

Lettutaikina
4 dl kevyt- tai täysmaitoa
1 dl vichyä
2 kananmunaa
20 g voita sulatettuna
2 dl vehnäjauhoja
1 dl ohrajauhoja
½ tl suolaa

Vatkaa maito, vichy ja munat. Lisää loput ainekset ja sekoita tasaiseksi. Anna turvota tunti.

Sienitäyte
5 dl tuoreita kantarelleja
nokare voita
1 sipuli kuutioituna
suolaa ja pippuria

Puhdista sienet ja leikkaa reiluksi silpuksi. Paista sieniä pannulla hetki, jolloin ylimääräinen neste lähtee pois. Lisää voi ja sipulikuutiot sekä mausteet. Paista vielä hetki pannulla.

Muita täytteitä oman valinnan mukaan, esim:
200 g Atria Vuolu kananfilee pehmeä savu. Atrian muut vuolutuotteet toimivat myös näissä oivallisesti.
200 g Mustaleima emmentalraastetta
2 dl puolukoita
2 dl creme fraishea
100 g aurajuustomurua
salaattia, yrttejä

Paista letut muurikassa voissa molemmin puolin muutama minuutti.

Lisää kuuman letun keskelle Atria Vuolu kananfileetä, sienitäytettä ja muita täytteitä oman valintasi mukaan. Kääri täytetty lettu rullalle ja herkuttele.

 

Retkiateria halsterissa kahdelle hengelle

AtriaMestari Jarmo Ritvasen kanssa grillaamassa Petri Hervanto ja Tiina Räsänen

Raaka-aineet
1 pkt Atria Grill & Glaze kanan fileesiivu Black Garlic.
½ kesäkurpitsa
½ tuore ananas

Yrttiöljy
½ rk persiljaa
½ rk basilikan lehtiä
½ rk mintua
1 dl rypsiöljyä
½ dl valkoviinietikkaa
suolaa pippuria

Valmista yrttiöljy laittamalla kaikki ainekset kulhoon ja soseuta tasainen kastike sauvasekoittimella tai tehosekoittimella.

Säästä kanapaketista glaseerauskastike myöhemmäksi. Leikkaa kesäkurpitsa ja ananas reiluiksi lohkoiksi.

Laita halsteriin kananfileesiivut, kesäkurpitsa- ja ananaslohkot. Paista hiilloksella pari kertaa käännellen, kunnes kanat ovat kypsiä. Paistamisen aikana voit valella kasviksia yrttiöljyllä. Lopuksi sivele kanojen pintaan glaseerauskastike. Voit lisätä kastikkeita vielä annoksen päälle halutessasi.

 

Grillatut kanankoivet vartaassa, grillisalaattia ja dippikasviksia kolmelle hengelle

AtriaMestari Jarmo Ritvasen kanssa grillaamassa Marko Maunuksela ja Jukka Hallikainen

Raaka-aineet
1 pkt Atrian Perhetilan kanan koipi naturel 800 g
3 kpl sydänsalaattia tai muuta kovalehtistä salaattia
½ kesäkurpitsa
1 avomaankurkku
1 porkkana

Marinadi koiville
2 rkl Tomaattipyreetä
½ tl jauhettua cayennepippuria
½ tl jauhettua chipotle chiliä
½ tl jauhettua mustapippuria
½ tl jauhettua savupaprikaa
½ tl valkosipulijauhetta
1 tl suolaa
1 rkl valkoviinietikkaa
1 rkl hunajaa
1 rkl rypsiöljyä

Sekoita aineksista tasainen tahna.

Dippikastike
2 dl turkkilaista jugurttia
2 dl kermaviiliä
2 dl aurajuustomurua

Sekoita kaikki ainekset sekaisin.

Maustekastike salaatille
½ dl rypsiöljyä
½ dl valkoviinietikkaa
1 rkl hunajaa
suolaa ja pippuria

Sekoita marinadi kanan koipiin ja anna maustua yön yli jääkaapissa. Laita kanat vartaaseen ja grillaa useasti käännellen, kunnes koivet ovat kypsiä. Kanojen kypsyessä sekoita dippi ja salaatille kastike. Leikkaa kasvikset sopiviksi pölkyiksi ja halkaise sydänsalaatit.

Grillaa loppuvaiheessa salaatteja ihan pari minuuttia kuumassa ja valele maustekastikkeella kauttaaltaan.

Kokoa lautaselle dippikasviksia, grillattu salaatti ja kypsät koivet. Oheen dippikastike.

 

Luolamieslautanen possusta ja juureksista neljällä hengelle

AtriaMestari Jarmo Ritvasen kanssa grillaamassa Teemu Roivainen ja Heidi Pakarinen

Juurekset
1 pieni juuriselleri
4 keskikokoista perunaa
4 kokonaista valkosipulia

Pese juurekset huolellisesti. Leikkaa selleri isoiksi lohkoiksi. Asettele juurekset hiilloksen reunalle kypsymään. Kääntele juureksia useasti. Ota juurekset pois, kun ne ovat napakan pehmeitä.

Possunyytit
1 pkt Atria viljaporsaan sisäfilee naturel n.500 g
muutama oksa timjamia
2 oksaa rosmariinia
1 dl soijaa
1 rkl fariinisokeria
pippuria

Kuutioi possu 2 cm kuutioiksi. Riivi yrteistä lehdet. Sekoita possukuutioiden joukkoon yrtit ja mausteet. Anna maustua tunti. Nostele possukuutiot foliopalan keskelle ja nostele folion reunat nyytiksi. Grillaa nyyttejä hiilloksella n. 10min, kunnes possut ovat kypsyneet.

Halutessasi leikkaa juureksista palaneet kohdat pois. Puolita perunat ja leikkaa valkosipuleista ns. ”hattu” pois. Kokoa annos juureksista ja possunyyteistä. Voit puristaa halutessasi sitruunaa kasvisten pinnalle.

 

Kokonaisena savustettu entrecote grillatuilla kasviksilla ja salaatilla kuudelle hengelle

AtriaMestari Jarmo Ritvasen kanssa grillaamassa Aki Samuli ja Kyösti Mäkimattila

Lihan valmistelu ja grillaus
1 kpl Atria naudan premium entrecote 1.5 kg
suolaa ja pippuria
paistomittari
iso kourallinen savustuslastuja

Poista lihasta ylimääräiset kalvot pinnasta. Mausta reilusti suolalla ja pippurilla kauttaaltaan. Anna lihan maustua vuorokausi jääkaapissa. Valmistele grilliin epäsuoralämpö noin 100 astetta. Laita savustuslastut veteen likoamaan noin tunniksi.

Grillaa ensin lihan pinta kauttaaltaan kuumassa ja laita paistomittari lihan keskikohtaan. Siirrä liha epäsuoraanlämpöön ja lisää hiilloksen päälle savustuslastut. Sulje kansi ja anna lihan kypsyä rauhassa, kunnes sisälämpö on noin 58 astetta.

Nosta valmis liha löysään foliokääreeseen vetäytymään noin 20 minuutiksi. Voit halutessasi leikata lihasta isoja pihvejä ja grillata ne nopeasti pintalämmössä sekä lisätä hieman suolaa ja pippuria pinnalle makusi mukaan.

Yrttiöljy kasviksille
2 rk tuoreita pehmeävartisia yrttejä
1 dl rypsiöljyä
½ dl valkoviinietikkaa
suolaa pippuria

Valmista yrttiöljy laittamalla kaikki ainekset kulhoon ja soseuta tasainen kastike sauvasekoittimella tai tehosekoittimella.

Grillatut kasvikset
1 iso munakoiso
1 iso kesäkurpitsa
3 isoa avomaankurkkua
6 tuoretta chiliä

Leikkaa munakoiso ja kesäkurpitsa isoiksi 1 cm paksuisiksi kiekoiksi. Leikkaa avomaankurkut puoliksi pitkittäin. Grillaa kasviksia kuumassa muutama minuutti per puoli ja sivele samalla yrttiöljyllä kauttaaltaan.

Salaatti
2 rk raikasta salaattia
1 rk tuoretta basilikaa
3 isoa tomaattia
1 nippu kevätsipulia

Irroittele salaatin- ja basilikanlehdet lautaselle pohjaksi. Leikkaa tomaatit viipaleiksi ja kevätsipulit pieniksi paloiksi salaatin päälle. Nostele viereen grillatut kasvikset ja entrecote- pihvit.

 

Ruisporilaiset grillissä neljälle hengelle

AtriaMestari Jarmo Ritvasen kanssa grillaamassa Maria Tyyster ja Saija Tuupanen

Raaka-aineet
1 pkt wilhelm makkarapihvejä tai hiillos makkarapihvejä
4 kpl reissumiestä
1 sipuli
4 rkl kurkkusalaattia
ketsuppia
sinappia

Leikkaa sipuli pieniksi kuutioiksi. Grillaa makkarapihvit muutama minuutti puolelta. Grillaa nopeasti reissumiesleivät molemmilta puolilta. Lisää pohjalle sinappi ja kurkkusalaatti. Seuraavaksi makkarapihvi sekä lopuksi kanteen ketsuppi ja sipulikuutiot.

Porilaista voit tuunata halutessasi, vaikka grillatulla ananaksella. Voit myös lisätä väliin tuoreita vihanneksia raikastamaan porilaista.