Ilta täynnä kauneutta, karismaa ja sielua

Posted on

– Raportti Tangolaulukilpailun Finaalista lauantaina 14.7.2019

Seinäjoen Tangomarkkinoiden 35-vuotisjuhlavuosi huipentui lauantaina 14.7.2019, kun uudet Tangokuninkaalliset valittiin jatkamaan arvokasta perinnettä ja levittämään Tangon ilosanomaa. Ilmassa oli selittämätöntä ja kuplivaa tangon taikaa, kun täpötäysi Seinäjoen Kisa-Areena odotti seuraajia kuudellekymmenellekahdelle vuosien saatossa valitulle kruunupäälle.

Illan aloitti perinteiseen tapaan La Cumparsita eli Hiljaa yössä, joka on tullut vuosikymmenten aikana tutuksi lukemattomille suomalaisille ikonisena tangokappaleena. Kappaleen säestyksellä estradille astuivat illan kilpailijat. Yllättäen illan ensimmäisen juonnon antoi tuttu Tangokasvo – itse Heikki Hietamies, joka toimi Tangolaulukilpailun rakastettuna juontajana vuosina 1985–1999. Aikaisemmin lauantaina Hietamiehelle myönnettiin Tangoneuvoksen arvonimi osoituksena arvokkaasta panoksesta Tangomarkkinoiden hyväksi.

Hietamies toivotti yleisön tervetulleeksi, jonka jälkeen lavalle saapunut Lola Odusoga kummasteli leikkisästi, että eikö Ismo Jokisen pitänytkään olla hänen parinaan illan juontajana. Hietamies kertoi olevansa onnellinen vieraillessaan Tangomarkkinoilla, ja luovutti juontotehtävät Odusogan ja Jokisen haltuun. Yleisö osoitti suositaan Hietamiehelle valtavin aplodein, jonka jälkeen Jokinen saapui hoitamaan pestiään.

”Heikki, sinä olet minun idolini. Nuorena ajattelin, että haluan olla joskus Heikki Hietamies, joka juontaa näin hienoja ohjelmia.” kiitteli Jokinen esikuvaansa.

Yleisölle esiteltiin kruunua tavoittelevat kuusi kilpailijaa, jotka olivat Kuningatarfinalistit Mervi Kovero, Silla Pöyry ja Pirita Niemenmaa sekä Kuningasfinalistit Juha Pirinen, Johannes Vatjus ja Pasi Kivimäki.

Kilpailun tuomariston muodostivat vuoden 1995 Tangokuningas ja iskelmäviihteen kestosuosikki Jari Sillanpää, kansanedustaja ja laulaja Kike Elomaa, musiikkitoimittaja Tarja Närhi sekä CatCat-duosta tuttu laulupedagogi ja laulaja Katja Kätkä. Tuomariston puheenjohtajana toimi Seinäjoen Tangomarkkinoiden taiteellinen johtaja Martti Haapamäki.

Yleisölle esiteltiin myös tangon tahdista vastaava 50-henkinen orkesteri, joka muodostui Taisto Lunkan Tango-orkesterista sekä turkulaisesta Collegium Musicum Turku -sinfoniaorkesterista. Orkesterin kapellimestarina toimi Satu Simola.

Monipuolinen tangokimara

Tangolaulukilpailun Finaalin aloitti Mervi Kovero, joka tulkitsi kauniisti tangon Kesäinen muisto. Kappale onkin tilanteeseen sopiva, sillä Tangomarkkinoille osallistuessa kesäiset muistot jäävät väistämättä elämään pitkään.

”En tule ikinä unohtamaan tätä kesää ja tätä Tangomarkkinavuotta.” Kovero iloitsi.

Seuraavaksi tangon Hiekkaa esitti jykevästi Juha Pirinen, jolle kappale oli kokonaan uusi tuttavuus. Finaalin kappalevalinnat julkistettiin vasta torstaina Finaalin Karsinnan jälkeen. Pirinen onkin ahkeroinut kovasti kappaleen eteen.

”Se vaati todella paljon töitä melkein yötä myöten. Kappaleen voi suorittaa, mutta se pitää tulkitakin.” Pirinen kertoi.

Kolmantena oli aika nauttia swingin sävyistä, kun Glenn Millerin innoittaman Miller-Tangon saapui tulkitsemaan Silla Pöyry. Tangossa yhdistyvät saumattomasti sävel ja sanat, mutta kumpi onkaan Pöyrylle tärkeämpi?

”Molemmat ovat tärkeitä, mutta sanat merkitsevät enemmän, koska ne kertovat tarinan ja melodia tukee tarinan sävyjä.” Pöyry vastasi.

Etelä-Pohjanmaan lakeuksilla aistittiin säkenöivänä iltana myös hieman Itämaista rakkautta, kun Johannes Vatjus tulkitsi vahvasti tunnelmallisen tangokappaleen. Tangolaulukilpailussa kilpaillaan kruunusta, ja sitä kohti tähtää myös Vatjus.

”Vielä on aika pitkä matka, mutta tuolla jossain kaukana se siintää.” Vatjus mietti.

Illan viidentenä kuultiin Muistojen peili Pirita Niemenmaan esittämänä. Intensiivisen tulkinnan jälkeen Niemenmaa pohti ulkoisen olemuksen merkitystä Tangokuninkaallisen työssä.

”Tottahan se on tärkeää, jos Tangokuningattarena aikoo edustaa.” arvioi Niemenmaa.

Superfinaalin ensimmäisen kierroksen päätti Pasi Kivimäen Yön kulkija eli ”hämähäkkilaulu”, joka on Kivimäen perheen pienimpien nimitys kappaleelle. Vahvaäänisen laulajan tulkinnassa kuului klassinen laulutausta. Kivimäki tietää, että klassisesta pohjasta on hyötyä.

”Kyllähän se tukee laulamista.” Kivimäki totesi.

Viimeisen esityksen päätteeksi tuomaristo antoi palautteensa tasavahvoille finalisteille. Kilpailun taso oli huikea.

”Ilo kuulla, kuinka paljon esiintymisvarmuutta jokaiselle on tullut lisää.” Katja Kätkä kehui.

”Nyt finaalissa me saamme nauttia huippuesityksistä.” Kike Elomaa jatkoi.

Jari Sillanpää on viihtynyt työssään Tangolaulukilpailun tuomaristossa.

”Kun lähdin tähän tuomarointipestiin, ei ollut suuria odotuksia, mutta tämä on ollut mahtava pesti! On ollut hienoa seurata kilpailijoiden matkaa. Näen kaikissa itseni, ja olen yrittänyt tukea ja antaa neuvoja.” Jari Sillanpää kertoi.

Tangolaulukilpailussa valitaan vain yksi Kuningas ja Kuningatar. Tänä iltana osaamista olisi useampaankin.

”Nyt on ollut läsnä nautinto ja kipu; nautinto, kuinka hienosti on kunnioitettu tangon perinnettä ja kipu, koska ei voi laskea jokaisen päähän kruunua.” Tarja Närhi mietti.

”On jo todettu, että on hyvin vaativaa osallistua kisaan, mutta oikeastaan tehtävä alkaa vasta siinä vaiheessa, kun kruunu painetaan päähän. Tuomaristo pyrkii arvioimaan sitä, mitä silloin tapahtuu, kun kruunupää lähtee pestiin.” Martti Haapamäki tiivisti.

Seinäjoen Tangomarkkinoiden keskeisiä tehtäviä ovat kotimaisen tanssimusiikin luominen ja ylläpitäminen. Tapahtuman kansainväliset vieraat tuovat uusia vaikutteita suomalaiseen tangoon. Ensimmäisen kilpailukierroksen päätteeksi kuultiin henkeäsalpaava tangotuulahdus eteläisiltä mailta, kun uruqualainen laulajatar Ana Karina Rossi ja bandoneónin taitava Mercedes Krapovickas ihastuttivat yleisöä tulisella kappaleella Sur.

Toinen kierros lisää panoksia

Toisen kilpailukierroksen aloitti Mervi Kovero kappaleella Jos sielusi löydän. Tango on luonteeltaan sielukasta musiikkia, ja sielun myös Katja Kätkä löysi Koveron esityksestä.

”Mervillä on sielukas ääni!” Kätkä kiitti.

Seuraavana kuultu, Juha Pirisen tulkitsema tunteikas Palaa luokseni kirvoitti Kike Elomaalta vuolaat kehut:

”Olen huolehtinut näistä mieskilpailijoista niin, että on timanttia, graniittia – ja Juha oli jalometallia.”

Olet maailmain oli valikoitunut Silla Pöyryn esitettäväksi. Kauniin tulkinnan jälkeen Jari Sillanpää luonnehti Pöyryn matkaa Tangomarkkinoilla.

”Rakastan, rakastan, rakastan niin kuunnella tervettä luonnollista ääntäsi. On ollut ihaninta nähdä koko matkan, että 18-vuotias pystyy sisäistämään tangoa noin ihanasti.” Sillanpää iloitsi.

Kierroksen neljäntenä lavalle astui Johannes Vatjus, joka esitti tyylikkään tulkinnan kappaleesta Meidän tangomme. Tarja Närhi vaikuttui kalamieheksi tunnustautuneen Vatjuksen esityksestä:

”Se oli huhtikuuta, kun ensimmäisellä esikarsintavideolla kuulin tuon äänen, jossa havaitsin täydellisen hallinnan ja äänenvärin kauneuden, joka on tullut koulutuksen kautta. Nyt olen oppinut tuntemaan monipuolisen Johanneksen. Et tarvi matoa koukkuun, sinä laulat kalat tainnoksiin!”

Tango on kohtaamisten musiikkia, ja Seinäjoella vierailee vuodesta toiseen valtava määrä tangon ystäviä. Pirita Niemenmaan esittämä Sä oot mun tangoystäväin vetosikin voimakkaasti yleisöön. Tulkinta vetosi myös Martti Haapamäkeen, jota pyydettiin kommentoimaan esitystä kolmella adjektiivilla.

”Säteilevä, erottuva, osaava, tulkitseva, kaunis – näitähän löytyisi!” Haapamäki vastasi.

Illan viimeisenä kilpailukappaleena kuultiin Tummansininen sävel, jonka Pasi Kivimäki tulkitsi sävykkäästi. Jari Sillanpää ihasteli tulkintaa:

”Pasi on hyvä tulkitsija, ja luulen, että tämä on toukokuusta heinäkuuhun paras tangosi. Olet yksi kisan vahvimmista tulkitsijoista.”

Lähempänä kultaista kruunua

Torstaina pidetyssä Finaalin Karsinnassa Kisa-Areenan yleisö valitsi jatkoon päässeet kilpailijat. Tänä iltana arvovaltainen tuomaristo olisi päättävä, kenelle Tangokuninkaallisten kruunut luovutetaan. Olivatko tuomarit samaa mieltä yleisön valinnoista torstaina?

”Kyllä herätti keskustelua, mutta yleisö näki yhden esityksen ja me kuusitoista, niin kyllä siinä hajontaa on.” Haapamäki vastasi.

Vielä kuitenkin muutaman minuutin ajan Tangovaltakuntaa hallitsevat Jarno Kokko ja Saana Sassali. Vuosi kohtaamisineen on ollut ikimuistoinen, ja Kokon mukaan tulevat Tangokuninkaalliset eivät juuri evästystä matkalleen tarvitse.

”Meininki on sellainen, että eiköhän ne ilman ohjeitakin pärjää.” Kokko kehaisi illan kilpailjoita.

Sassali on ehtinyt olla tangovuotenaan kaiken tiimellyksen keskellä myös keulakuvana Musiikilla liikkeelle -kampanjassa.

”Kampanjan tavoitteena on edistää, uudistaa ja raikastaa kotimaista lavatanssikulttuuria.” Sassali kertoi.

Seinäjoki on ollut kauas musiikkitaivaalle loistava Tangomajakka jo kolmekymmentäviisi vuotta. Tangolaulukilpailun kautta suomalaisille on tullut tutuksi kymmeniä viihteen suosikkinimiä. Eräs kaikkien aikojen rakastetuimpia tulkitsijoita on vuoden 1989 Tangokuningatar Arja Koriseva, joka saapui estradille esittämään kappaleen Majakanvartijat. Jo 30-vuotisjuhlavuottaan viettävä Tangokuningatar valmistautuu tulevien haaveiden toteuttamiseen.

”Ihmisen pitää haaveilla aina, pieniä ja isoja haaveita. Haaveilen tällä hetkellä, että te tykkäätte uusista lauluistani ja löydätte tienne juhlakonsertteihini syksyllä.”

Korisevan hurmaavan tulkinnan jälkeen oli aika pyytää Tangokuningatar-kokelaat kuulemaan kilpailun tulokset. Onnittelukukkien luovuttajaksi lavalle saapui Seinäjoen Tangomarkkinat Oy:n hallituksen puheenjohtaja Kalle Lähdesmäki ja kruunaajaksi Tangokuningatar Saana Sassali.

Tuomariston tulokset saapui kertomaan Martti Haapamäki, joka paljasti, että tulokseen oli päästy tiukalla äänestyksellä, joka päättyi 3–2.

”Tällä kertaa ratkaisuun pääseminen oli todella vaikeaa ja varsinkin näiden viimeisten esitysten vuoksi tilanne tuli selvästi mutkikkaammaksi, ja vastakkain olivat järki ja tunne.”

Jännityksen tiivistyttyä huippuunsa julkistettiin vuoden 2019 Tangokuningatar: Pirita Niemenmaa!

Valtavien suosionosoitusten jälkeen oli aika kruunata uusi Tangokuningas. Kruunaajaksi saapui Tangokuningas Jarno Kokko.

”Tangokuningas-kisassa ratkaisu oli selkeämpi ja päästiin lopputulokseen 5–0.” Haapamäki alusti.

Vuoden 2019 Tangokuningas on: Johannes Vatjus!

Illan päätteeksi Tangokuninkaalliset lauloivat yhdessä Onnemme kyyneleet, jotka varmasti virtasivat useimmilla kasvoilla liikuttavan Finaalin huipennuksessa. Jälleen kerran Seinäjoen Tangomarkkinoilla kruunattiin Tangokuninkaalliset, joiden ääni ja sielu ovat sataprosenttista Tangoa – minkäänlaista tangoesanssia ei tämä pari tarvitse!

Teksti: Sami Skantsi

Seinäjoen Tangomarkkinat – 35-v. juhlavuosi 10.–14.7.2019